Част от находките, открити на Перперикон. Снимка: БТА
fallback

На Перперикон след тазгодишните разкопки могат да бъдат видени всички основни периоди от седемте хиляди години живот там. Това обясни след края на разкопките ръководителят им проф. Николай Овчаров.

Най-ранният експониран обект е неолитно жилище, а най-късният - черква и седем жилища от Средновековието. Жилищата от 14-и век са открити през тази година. Те са вкопани в основите на стари римски сгради.

През археологическото лято работата по Акропола е завършила 95 процента. Може да се каже, че в Акропола има 49 жилищни и обществени сгради от Римския период с площад и улици, обясни проф. Овчаров, цитиран от БТА.

Най-голямата от тях е дълга 26 метра, като във височина се предполага, че постройките са били на 2-3 етажа. Все още не е работено по южното подградие на Перперикон, където се очаква да бъдат открити още десетки римски сгради.

Сред откритите през тази година предмети проф. Овчаров открои бронзова статуетка на Аполон и парче от плоча - лице, от изсечено изображение на тракийски конник. Откритите предмети и сгради поддържат хипотезата за съществуването на три храма от Римския период - на тракийския конник, митреум и храм на Аполон. Открити са още две златни монети и печат.

Резултатите от нумизматичните проучвания показват, че в Перперикон до 2013 г. са открити над 4000 монети, около 600 от които са монети от Римско време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Homer

преди 8 години

А бе Офчев, то и слънцето май е от Римско, а ?

fallback