Снимка: Булфото, архив
fallback

На фона на засилената бежанска вълна се оказа, че центровете за настаняването у нас са наполовина празни.

Oще по темата
„В центровете има 5130 места за настаняване. Имаме възможност да разширим с 1400 или можем да достигнем към 6500 места. В момента в центровете са настанени 2597 души или имаме 50% запълняемост“, обясни пред БНР председателят на Агенцията за бежанците Никола Казаков.

До 31 август са подадени близо 11 000 молби за закрила. От тях бежански статут са получили 3700 души, а хуманитарен – на 650, което означава, че 41% от подадените молби са били удовлетворени.

Агенцията има осигурени средства от ЕК по проект, който продължава до 15 юни 2016 г. и набира специалисти със средно образование и компютърна грамотност, които да работят в центровете в София, Харманли, Пъстрогор, и с. Баня. 

Заплатата е между 650 и 750 лв.

Освен това Агенцията ще обяви и още една процедура за набиране на нови преводачи.

„Имаме осигурени средства до края на следващата година. Търсим още поне 20 души за преводачи, които да знаят арабски, кюрдски или  наречия на афгански. Преводачите са на хонорар. Получават между 30 и 40 лева за час превод“, обясни Казаков.

Той оцени като добре подготвени хората, които провеждат първоначалните беседи с търсещите закрила. Едно интервю продължава 2-3 часа. 

Българите са готови да дадат жилищата си под наем на бежанци, но интересът сред търсещите закрила у нас не е голям.

„За тях е по-важно да са, примерно, в центъра, да си получат документите от полицията и да отидат в друга държава“, призна Казаков.

Агенцията за бежанците към ООН очаква до края на 2015 г. в Европа да пристигнат поне 350 000 души, а броят им да нарасне допълнително догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 8 години

Най добре да са изцяло празни.

12

Анонимен

преди 8 години

21-VI VEK E VEK NA ROMITE

11

Анонимен

преди 8 години

На тях не им трябват центрове. Тука са си като у дома само където улиците ни са малко по разбити.

fallback