Снимка: БТА
fallback

"Ако нашите руски партньори са честни с нас, техни самолети ще летят свободно над България". Така президентът Росен Плевнелиев коментира в Пловдив темата за поискания от Русия въздушен коридор, който беше отказан.

Oще по темата
"България е достоен член на НАТО, разполагаме с информация и служби, с необходимите инструменти, за да направим разлика между хуманитарен полет и такъв, който претендира, но не е. Бяхме максимално честни - ако искате да кацнете на наше летище, нека да проверим, добре сте дошли, след това ще си продължите пътя", коментира още президентът.

Според Плевнелиев страната ни е проявила характер и се е показала още веднъж като достоен член на "семейството на правилата", на върховенството на закона.

България е суверенна държава, достоен член на ЕС и НАТО, тя е активна в отстояването на правилата и отбранителната стратегия на Съюза, качествен член на световното семейство за решаване на проблемите в Сирия, а не на тяхното задълбочаване, подчерта още той. Според президента през последните две години България е натрупала много точки от гледна точка на своята ефективна дейност като член на ЕС и НАТО.

Радвам се на тази набрана скорост и не бива да стоим в ъгъла на двете организации, да хленчим и да чакаме някой друг да ни решава проблемите, смята президентът, според когото в случая сме походили така както трябва - по закон и правила, предаде БТА.

Ние защитаваме европейските ценности, готови сме да кажем "не" на Русия тогава, когато имаме съмнение, че правилата няма да се спазят, отстояваме общоевропейска позиция, подкрепяме санкциите, надявайки се, че някой ден Русия ще бъде отново партньор, ще се върне на масата на преговорите, добави Росен Плевнелиев.

Той изрази увереност, че Русия никога повече няма да направи така, както направи в Украйна - "да дестабилизира, да праща свои въоръжени системи, да праща свои зелени човечета, да праща свои войници в друга суверенна държава". България оттук нататък ще действа така, както го прави през последните две години - ефективно и със самочувствие, бе категоричен президентът.

Той добави, че всичко, което се е случило в нощта на 6 септември, когато бе в Пловдив, е било съгласувано с него.

Като държавен глава съм дал зелена светлина за всичко, което българската държава направи и бях в течение от началника на отбраната, информация имах и от министъра на външните работи, проведох много разговори с министъра на отбраната, докато стана ясно, че все пак руснаците решиха да не инициират тази провокация и да заобиколят България, обясни Плевнелиев, който откри в Пловдив Втората национална аутсорсинг конференция, в която участват представители на над 100 фирми от IТ технологиите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

211

Анонимен

преди 8 години

САЩ забранили полетите на Русия през България.Държавният департамент взел еднолично решение.Държавният департамент на САЩ се е опитал по своя инициатива да попречи на прелитането на руски самолети за Сирия през въздушното пространство на България и Гърция.Когато разбрал за тези опити, американският президент Барак Обама бил недоволен, че те били предприети без предварително съгласуване между различните ведомства, съобщи сензационно агенция "Блумбърг" . Та това е нашият президент - марионетка.

210

Анонимен

преди 8 години

Браво на Плевнелиев! Само така!

209

vancho

преди 8 години

България била суверенна държава-някога преди 10 века при симеон Велики.Проявили характер-все едно по време на соца да откажеш на Рейгън коридор на амер.самолети.както верни роби преди на москва,сега още по-верни на западния ни колониален господар.Унгария или чехия и преди и сега водеха и водят някаква по-свободна политика,ние не-най-сервилните роби в цял свят.

fallback