Снимка: архив, БулФото

Близо 11,6 млн. лв. са приходите от концесии на морски плажове през 2014 г., сочи приет от правителството доклад.

Приходите от концесионни плащания за 2014 г., вкл. лихви и неустойки по 58 концесионни договора за морски плажове, са в размер на 11 577 642 лв., при 11 828 039 лв. за 2013 г.

Съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие 50% от постъпилите концесионни плащания (без ДДС) или близо 4,8 млн. лв. са внесени в бюджетите на общините, на чиито територии са разположени плажовете.

В приход на бюджетите на областните администрации, съобразно териториалното разположение на морските плажове, са постъпили 938 008 лв., или 10% от общата сума (без ДДС).

В доклада се отчитат и основните неизпълнени задължения по концесионните договори, за които са наложени неустойки. Най-честите нарушения са неосигуряване в достатъчна степен на водноспасителна дейност, установена при 18 морски плажа; поставяне на преместваеми обекти в нарушение на специализираните схеми за тяхното разполагане (при седем обекта на концесия); непредставени банкови гаранции за изпълнение на финансовите задължения през 2014 г. (за четири концесионни договора); невнесени гаранции за изпълнение на задълженията, свързани с опазване на околната среда, охраната на крайбрежната плажна ивица и курортните ресурси в региона и с охраната на труда (за шест морски плажа).

МРРБ е предприело необходимите действия за събиране на дължимите суми, включително по съдебен ред.

Приходите от концесионни договори към МОСВ през 2014 г. са над 4 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase