Снимка: Reuters, архив
fallback

Системата, която би трябвало да подкрепя хората с увреждания, беше осъдена символично от самите тях. Пред сградата на Министерския съвет днес се проведе първото заседание на така наречения граждански трибунал. На него се чуха обвинения за тежки престъпления срещу човечеството.

"Основното ни искане е да се махнат ТЕЛК-овете като една отвратителна система за поставяне на етикети. Да се направи нов закон за хората с увреждания. Няма никаква причина да се чака до 2020 година. Настояваме да се промени и системата за национално представителство", обясни пред Нова телевизия Капка Панайотова от Центъра за независим живот.

"Спазихме всички правила на доброто правораздаване, така че да осъдим системата за това, че държи хората с увреждания в трайна зависимост от себе си и поддържа своето съществуване чрез хората, които имат право на независим живот.

Конвенцията на ООН, която България ратифицира през 2012 г., задължава държавите-членки да осигурят такива условия, които да дават възможността за собствен избор. У нас подобни условия няма. Към днешна дата хората с увреждания са задължени да бъдат там, където са парите на държавата", коментира още Панайотова.

"Министър Ивайло Калфин беше призован в качеството му на материално отговорно лице и законен представител на системата", допълни тя. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 8 години

до 1 - За мен това, което казвате е клевета. Докато не представите неоспорими доказателства, няма да Ви повярвам. Освен това Вие не уточнявате за каква болест е операцията. Може да е излекуван след това или в подобрено състояние. А след като обжалвахте какво е решението от НЕЛК /ако сте обжалвали/. Имам много въпроси за уточняване, докато реша дали да Ви повярвам.

13

факт

преди 8 години

Крадеца/ разбирай го рушоветчията / вика дръжте крадеца/ рушовета!!!/

12

Анонимен

преди 8 години

Бях с 80%, след усложнения ме направиха на 100%.Реален съм и никой никога не ми е искал рушвет...Някой сами се тикат да дават и после се чудят защо им взимат...

fallback