Снимка: Булфото, архив
fallback

Преките и косвените разходи за издръжката на един имигрант у нас възлизат на 300 лева на месец, съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Никола Казаков по Нова телевизия.

Едва 6% от общо 10 328 бежанци, които са потърси убежище в България от началото на годината до сега, имат добро образование. Всички останали са с основно, а някой от тях не говорят добре дори майчиния си език, каза още той.

Oще по темата

Според него това е причината бежанците да се реализират трудно в България, заради което правителството прие стратегия за интеграция.

Той обясни, че повечето имигранти искат страната ни да ускори процедурата по одобрение на молбите им за получаване на закрила, която в момента по закон продължава от три до шест месеца.

"Около 500 бежанци у нас са регистрирани на частни адреси, т.е. попълнили са декларации, че могат да се издържат сами", информира Казаков.

Капацитетът на българските центрове за настаняване на бежанци е 5130 места, но има възможност те да се увеличат до 7000. Според Казаков бежанците използват България като транзитна зона, но по-лесно преминават през гръцките острови, защото знаят, че оттам ги пускат за Македония и Сърбия.

"В Гърция не ги регистрират, но ние стриктно спазваме закона и ги регистрираме", увери той. Въпреки това има ръст на бежанската вълна и през България.

10 328 души са подали молба за убежище от началото на годината до вчера, което в сравнение с миналата година е увеличение два пъти и половина.

Общо 14 хиляди души са получили статут и имат право да пътуват и в чужбина, а Казаков призна, че не знае дали те са в България или в друга страна.

През миналата година от останалите държави от ЕС в България са върнати 174 човека по Дъблинското споразумение, въпреки че е имало над 6 000 запитвания.

Причината за това според Казаков е, че процедурата е сложна. Държавата, за която е заминал бежанецът, излиза с решение за трансфер, което може да се обжалва, информират ни и ако до 6 месеца не го върнат, другата държава вече носи отговорност за него, разясни Никола Казаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 8 години

Не ели срамно един пенсионер работел 40 години да получава 150лв пенсия а държавата да храни на готово който и да било. Значи пари има но не и за тези които са ги работили

18

гадост!

преди 8 години

незабавно да се предвиди промяна с която да се стимулира раждаемостта от висшистките в България. да се признае следването в нормалните университети за осигурителен стаж при 600 лева месечна заплата. така ще имаме нормален прираст и такива *** няма да ни заплашват. Парите ще се намерят като се ревизират инвалидните пенсии отпуснати на фалшиви инвалиди и се премахне инвалидната пенсия без предшестващ осигурителен стаж. няма друго решение засега.

17

Валентин

преди 8 години

Ъм като гледам все сирийци са на тая снимка, и всичките са майки с деца избягали от войната.

fallback