Снимка: БТА
fallback

Сметката за изборите "набъбва главоломно" след всяка промяна в Изборния кодекс. Това информира финансовият министър Владислав Горанов представителите на правителството на редовно заседание днес, според стенограмата.

Oще по темата

"Поискани бяха 69 милиона за провеждането на местните избори при 39 милиона отчетени през 2011 година, когато имахме избор на местни власти и избор за президент", съобщава Горанов, а Бойко Борисов изумен само повтаря цифрата "70 милиона!".

Министърът заявява, че е успял с различни методи да свали парите до близо 51 милиона. Премиерът пък му заръчва "да се стяга" и да ги намира.

ЦИК ще е задължена до 3 септември да обяви служебно откриването на 428 секции за референдума в чужбина, информира пък външният министър Даниел Митов. Той съобщава още, че интересът към допитването за въвеждане на електронно гласуване вероятно ще варира значително в отделните държави.

По думите му основен проблем остава осигуряването на членове на секционните избирателни комисии извън страната. Те включват представители на парламентарно представените партии и коалиции, както и един представител на министъра на външните работи във всяка секция.

Ако партиите и коалициите не попълнят своите квоти в комисиите, съставът се запълва с решение на ЦИК по предложение на министъра на външните работи, предимно измежду българските общности в съответната страна.

Традиционно се командироват служители от държавната администрация, тъй като съгласно Изборния кодекс книжата за провеждането на избори и референдум трябва да бъдат предадени на избирателната комисия от упълномощен представител на ръководителя на дипломатическото или консулското представителство, уточнява Митов.

Според МВнР за предстоящия референдум ще бъде трудно да бъде осигурен достатъчен брой представители на администрацията, желаещи да бъдат командировани като членове на СИК, включително и поради невъзможността в чужбина да се гласува на местните избори. Очакваният необходим брой на командированите за осигуряването на съставите на СИК е около 600 души.

Митов предлага да се проведе информационна кампания, чрез която да се подчертаят широките възможности, които законът предоставя на българите в чужбина за упражняването на правото им на глас и да се призове за тяхната активност.

Министърът предлага като стимул по-високи възнаграждения на служителите в държавната администрация като командировани членове на СИК извън страната.

Горанов обаче съобщава, че от 51 милиона лева план-сметка за вота на 25 октомври, 23 млн. са за заплати.

"23 милиона от тях са възнаграждения, ако не ви стигнат повече няма", отсича премиерът. Направете необходимите срещи и с Централната избирателна комисия, и с парламентарните групи и говорете от трибуната в парламента, нарежда накрая Борисов на външния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 8 години

Абе Бойко,що не напрай ме и един референдум за НАТО и ЕС да видим какво ще стане

46

Анонимен

преди 8 години

При такава голяма сметка , аз няма да гласувам за да спестя на държавата, а тя ако иска да ми даде полагаемата икономия която ще и направа като не гласувам.

45

Анонимен

преди 8 години

Хората живеят с под 250 лв пенсия ,а крадливата мутра на ипон назначвена от Мафията и неговите министерски *** търсят как да напечатят 3 млн.хартии и да вземат и откраднат 50 млн лв .

fallback