Кадър: YouTube

8-годишният Виктор Велинов е предложен от Общинския съвет в Трън за почетен гражданин.

Виктор е американец с българско потекло и развълнува цяла България в навечерието на 3 март с песента си "Откъснатите цветя на България".

Момчето тогава спонтанно сподели, че иска да живее в Трън и да дострои къщата, започната от дядо му.

За предложението на местния парламент пред БТА съобщава Румяна Викторова - председател на комисията по образование и култура в Общинския съвет в Трън.

Кметът на Трън Станислава Алексиева се е свързала с майката на момчето Кристина Велинова, която е емигрант в САЩ от 2001 г. Виктор е роден през 2006 г. в Бруклин. Баща му е от руски произход.

При раждането си момчето получава трънската фамилия на майка си по семейно споразумение, защото фамилията на баща му била непроизносима за американците. Велинови носят името на прапрадядото Велин, който бил строител.

Винаги, когато майката се връщала от САЩ, се отбивала в Трънско. Тя водила и съпруга си там през ваканциите, а по-късно и децата си. Виктор реагирал много емоционално на разказите за родовата памет.

Мечтаел когато порасне да се върне в Берайнци, да откупи падналите вече постройки в махалата около къщата на дядо си и да възстанови цялата махала, като там направи база за туристи и постоянно живеещи.

Също така мечтаел там да създаде своя ферма и приют за бездомни хора и животни. Пари за този си проект той иска да спечели като музикант, разказаха от Общинския съвет.

Сега момчето се обучава да свири на пиано, класическа и електрическа китари, цигулка, създавало свои песни.

Песента на Виктор звучи като своеобразен химн в граничния град. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase