Снимка: bTV
fallback

Данните, които изнесе Националния статистически институт (НСИ), че след 50 години българите ще са 4,9 млн. са неверни. Това обяви пред bTV проф. Петър Иванов от БАНИ. Според него това ще се случи много по-рано. "Българският етнос изчезва", допълни още той.

По думите му тези данни са направени отдавна и те вече са различни. "Данните на НСИ противоречат на тези на Световната банка, на Евростат и на ЦРУ, които посочват, че населението у нас ще се свие с 34% до около 5 млн. души още през 2050 г.", аргументира се професорът.

Oще по темата

"В България има няколко етноса и един от тях (ромският) има средно по 4 деца, а другият (българският) – 0.8 деца", изтъкна още ученият от БАНИ.

Неговата прогноза е, че до 2150 г. ромското население ще се увеличи драстично, а българският етнос силно ще намалее. Той обвини НСИ, че пази истинските данни в тайна и лъже, че ромите ще намалеят с 14%.

"Разликата раждаемост - смъртност е около 55 хиляди в полза на смъртността, а НСИ лансира данни, че намаляваме годишно с около 30 хиляди души. Само разликата е по-висока от това число. Забравят обаче и за миграцията. 25 хиляди души всяка година напускат България. Ето че числото стана 80 хил. души годишно", изчислява проф. Иванов.

"За 7 минути населението ни намалява с 1 човек", твърди още проф. Петър Иванов.

По негови изчисления на година се топим с 80 хил. души. "От 1990 г. до 2015 намаляхме с 2 млн. души. Това няма кой да го оспори", категоричен бе професорът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

Гюл

преди 8 години

Като гледам по горе графиката -не българите а турците са в по-лошо положение .

102

Анонимен

преди 8 години

Trqbva da nqma nikakvi pomoshti sled 2 deca, vseki da si pravi smetka, kak da gi gleda

101

До 172-Нострадамус

преди 8 години

Този път не позна!

fallback