Снимка: Булфото, архив
fallback

Над 300 от психичноболните, настанени за лечение в психиатриите, са станали жертви на имотни измами, съобщи пред "Труд" Цветеслава Гълъбова, директорка на клиниката "Св. Иван Рилски" в Курило.

Oще по темата
Измамите се случват с участието на нотариуси.

"Съвсем наскоро имах такъв случай, при който при пациент в болницата ни се яви неговият брат с нотариус (поне се легитимира като такъв). Роднината настояваше да се извърши покупко-продажба на жилище, на което болният е собственик, и това да станело в болничните условия. Братът изобщо не се притесни от факта, че близкият му е в лечебно заведение заради тежко психично заболяване и щом е в болница, е ясно, че не е добре", разкрива д-р Гълъбова.

Тя призна, че когато е станала директор на пхисиатрията преди 6 години е заварила 45 такива случая.

"С много усилия на екипа ми, който включва и четирима социални работници, успяхме да ги сведем до двайсетина и скоро предстои да изведем още 4-6 души. Това са все пациенти, пребивавали при нас над 10-15 г. Само че идват нови и нови потърпевши и на практика психиатриите се превръщат в места, в които болните живеят. Ако екстраполирам данните от моята болница, то излиза, че в 12-те държавни психиатрии живеят над 300 измамени психично болни (толкова е и точното число). И 90% от тях са употребени", добави Гълъбова.

Преди няколко месеца стана ясно, че психиатриите са пълни и в тях лежат предимно млади хора на 30-40 години с депресии, тревожни разстройства, панически атаки.

Повечето от пациентите са жени.

На този фон през март звената за душевно болни не бяха получили и лев от държавната субсидия от началото на годината.

Болничните легла за хората с психични отклонения са 4500, което прави 10% от всички легла в лечебните заведения в страната.

В лечебните заведения болните могат да бъдат лекувани до определен период според състоянието си.

След изписването им оттам те се връщат у дома си и лекуващите лекари губят контакт с тях до следващия път, когато им ги докарат с линейка, придружена от полицейски автомобил.

У нас терапията им се поема от Министерството на здравеопазването (МЗ), с което клиниките сключват договори и всяка година парите им пристигат в края на март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Анонимен

преди 8 години

Съдебната система има недостиг на пари а дава печелившите дейности като нотариуси в частни ръце . Нотариусите са милионери и без измами защо някои от тях вършат престъпления?

31

Кукувица

преди 8 години

Достатъчно е да поживееш 20 години в България ще си готов за лудницата. Не ти трябва имотна измама. Най-голямата измама е да се родиш в ДУПКАТА.

30

Анонимен

преди 8 години

Щом тези най-горе са мошеници и за нищо не стават, на всеки му е ясно че и той може да си върти далаверки. Рибата се вмирисва от главата. Министри, депутати, властимащи всички дават пример на останалите.

fallback