Снимка: снимка: Flickr
fallback

Организирането на улично състезание между коли или мотори, както и залагането на „дръпките” да стане престъпление и инициаторите им да носят наказателна отговорност. Това е една от идеите, които се обсъждат в момента срещу тестовете на возила по пътищата, съобщи вчера началникът на отдел „Пътна полиция“ в Главна дирекция „Национална полиция” Бойко Рановски, съобщава в "Монитор".

В сега действащите закони никъде не е дефинирана думата „гонка”. Поради тази причина състезателите могат да бъдат глобявани единствено за превишена скорост, но те пробват колите си там, където няма камери на КАТ. Другият вариант за санкциониране е по Указа за борба с дребното хулиганство.

„Ако колата вдига много шум и се палят гуми, водачът може да се даде на съд за хулиганска проява, но трябват свидетели, които да дадат показания пред съда”, коментираха още от КАТ. Вече е създадена междуведомствена работна група, която ще предложи спешни законодателни промени не само срещу гонките.

Обмислят се по сериозни наказания за шофьори, които не си плащат, както и водачите, каращи пияни или без книжки.

За София една от мерките срещу уличните състезания е поставяне на денонощни патрули на четирите места, на които се изпробват коли и мотори – това са Околовръстното шосе, отсечката от бул. „Гоце Делчев“ нагоре по бул. „България”, ул. 202, както и бул. „Владимир Вазов”. От началото на юли в столичната полиция са подадени 70 сигнала за гонки но само 15 от тях са били действителни.

Oще по темата

„Минава мотор в полунощ, изревава на светофара, гражданинът се буди и звъни на тел. 112”, коментираха от „Пътна полиция”. В същото време в страната не могат да бъдат изкарани повече от 150 екипа на КАТ, стана ясно още вчера.

Част от екипите били ангажирани и със спирането на движението на тирове, когато температурите се вдигнат над 35 градуса.

От КАТ съобщиха още, че началото на годината до юли 17 деца са загинали при катастрофи в България. За първите седем месеца на 2015 година от КАТ отчитат 3994 тежки катастрофи с 368 загинали и над четири хиляди ранени. Това са с 88 повече катастрофи и двеста повече ранени в сравнение със същия период на миналата година. Пловдив е градът с най-тежка пътна обстановка и най-голям брой катастрофи с ранени, отчитат от КАТ.

Преди два дни и премиерът Бойко Борисов коментира поведението на пътя, като призова да се обяви война на джигитите. Той се обърна и към родителите, които не поемат отговорност за действията на децата си. "Като родител питам къде са майките и бащите на тези, които карат безумно по пътищата?".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

44

Против УБИЙЦИТЕ

преди 8 години

ДА - ЗАТВОР И КОНФИСКУВАНЕ НА ВОЗИЛОТО !ОСЪДЕНИЯ ДЖИГИТ "ДА ПРАЩА НА ПОЛИЦИЯТА БЕНЗИНА ЗА БИВШИЯ СИ МОТОР !

43

Иво

преди 8 години

Аз като постоянен участник в движението питам кой дава книжки на всякакви заспи. Те в днешно време не знаят какво да правят ако колата им почне да се държи странно или да тропа, какво остава да предприемат адекватна ситуация при авария или ситуация на пътя. Ей за това умират хора, а не заради 100 200 състезателя дето се събират по нощите.

42

Анонимен

преди 8 години

А пенсиомерите и неграмотните които карат без книжки не мислоте ли че са по опасни от нас "джигитите" ?

fallback