Снимка: Facebook
fallback

Пребитата от униформен полицай в метростанция "Надежда" Добринка Божилова е била задържана незаконно. Това пише в постановлението на Административния съд. Още на първа инстанция заповедта за арест е паднала като незаконосъобразна, съобщава адвокатът на жената Николай Хаджигенов, цитиран от struma.bg.

Добринка скандализира обществото, след като във Фейсбук пусна свои снимки след като по думите й, охрана в метростанция "Надежда" я е набила и обиждала. Инцидентът е от януари тази година.

Oще по темата

"Полицаят отрича да е докосвал Добринка, въпреки че на камерите от метрото, ясно се вижда, че тя влиза жива и здрава в стаята за задържане, а после цялата е насинена. Той твърди, че не я е удрял, както и полицаите, които пребиха Радослав Божинов", продължава юристът. И разказва за развитието по делата, които води, след като графичен дизайнер в БНТ бе помлян от двама униформени.

Сагата с Божинов започва преди 4 години. Той е спрян за проверка на улицата от две цивилни ченгета, решили, че изглежда подозрително, защото имал дълга коса. Младият мъж е пребит до неузнаваемост от двамата, а и от техни колеги след идването на униформени.

"Чел съм безброй пъти съдебномедицинските удостоверения, гледал съм снимките и всеки път, задавайки си въпроса как е оцелял след зверския побой, единственото, което ми хрумва, е, че е извадил късмет", пише в блога си адвокат Хаджигенов.

Юристът разказва продължението на бруталната история. Божинов е закаран в районното и е оставен да лежи в локва от собствената си кръв. През нощта е закаран до МВР болница, където му взимат насила кръв за проба за алкохол и тест за наркотици.

"Въпреки че ги исках многократно, тези проби ги няма! Това не пречи на МВР още на следващия ден да обяви, че е пиян, друсан, оказал яростна съпротива и пр.", добавя Хаджигенов.

Радослав Божинов се принуди да емигрира след побоя. След 24-часовото задържане Радослав Божинов е пуснат, но се налага да му се правят операции, за да бъде стабилизиран. "И това не е всичко. Незабавно след излизането му от болницата му бяха повдигнати куп тежки обвинения, от които след намесата на защитата остана едно, а именно неизпълнение на полицейско разпореждане", продължава юристът.

В крайна сметка съдът постановява, че заповедта за задържане на Радослав е незаконна. Заради побоищата защитата му завежда дело срещу МВР. След многократно протакане се изминава целият път по инстанциите и се стига до окончателно решение на ВКС, който признава, че в случая е имало полицейско насилие. Вътрешното ведомство е осъдено да плати безпрецедентна за подобен род дела сума - 25 000 лв.

Адвокат Хаджигенов твърди, че много от полицаите са неграмотни. Нищо все още не е платено, казва адвокат Хаджигенов и обяснява, че никой не може да накара държавата да го направи, но все пак е обнадежден, че парите ще бъдат преведени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 8 години

До Анонимен139NAPALNO TE PODKREPIAM.

60

Анонимен

преди 8 години

POLIZAITE PREBIVAT HORATA--POPITAITE VSEKI MINISTAR VOGLAVE S TARTORA IM I TE SHTE VI GARANTIRAT,CE POLIZAITE SA EDNI TAKIVA KROTKI HORIZA,KOITO NA MRAVKATA PAT PRAVIAT.DOLNI MINISTRI,OHRANIAVANI OT DOLNI POLIZAI,KOITO TRIABVA DA IZGNIAT VZATVORA.

59

www

преди 8 години

Защо пък този пример е показателен? Ами защото имаме очевиден престъпник, но и полицейско престъпление. Е, там съдят безцеремонно и едните, и другите.А как е в България? Полицай пребива майка на две деца, не е задържана преди, не е съдена, работи... И до сега ние нямаме яснота за това как изглежда полицаят? Уволнен ли е? Каква е другата му колежка, дето го защитила по документи? Кой в РПУ-то какво е правил? Нищо не се знае...Анонимен 120,Да припомняме ли написаното в протокол "Ханко Брат"?

fallback