Снимка: архив Булфото

Младите хора не ходят на културни събития най-вече заради скъпите билети за тях. Това сочат данните от национално представително проучване: "Предизвикателства пред достъпа на млади хора до култура".

Според резултатите 53 на сто от младежите признават, че им е скъпо да посещават културни мероприятия. 41 на сто пък не ходят на театър или кино, защото няма такива в населеното им място. 33% не посещават културни събития заради "липса на семейно насърчаване", съобщи Нова телевизия.

Въпреки негативните данни анализаторите все пак отчитат, че има положителна тенденция в повечето от данните. Над половината от родители - 52%, споделят, че децата и внуците са заинтригувани от часовете по изкуства в училище. През 2013 г. и 2014 г. този процент е бил 46%.

Според 75% от анкетираните в основното училище не само трябва да има, но трябва и да се разширят предметите по изкуство. Освен музика и изобразително изкуство, танците и театърът получават подкрепа от почти всеки четвърти българин за включването им като предмети.

За горния курс между 8 и 9-и клас повече от половината българи са "за" участието на изкуствата в задължителната програма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase