Снимка: Булфото

Често хората, които живеят на квартира, си задават въпроса: Кое е по-евтино – да живеят под наем или да си купят жилище с кредит?

Брокери предупреждават, че цените на имотите тръгват нагоре, а лихвите са ниски и моментът е изгоден за покупка на дом. Въпросът, който човек си задава, е дали това е истина?

Типичният пример - най-масовите двустайни апартаменти ново строителство са спалня, с хол и кухня в едно, а за старoто строителство стаите са отделни.

В София подобен имот може да се купи за около 55 - 60 хиляди евро. А наемът на подобно жилище на месец е средно 280 до 350 евро. За сравнение - вноската по изплащане на ипотечен кредит би била с 30-70 евро по-висока.

Брокери изчисляват, че често разликата между месечния наем и вноската по кредит е сравнително малка. Но все пак ипотечният заем е дългосрочен ангажимент – поне за 10-15 години напред.

"По-добрият вариант при всички случаи, ако прецени правилно своите възможности, е покупката на собствено жилище", коментира пред bTV брокерът Галя Котулева.

По-често обаче хората между 23 и 28 години предпочитат наема.

"Животът под наем се предпочита от по-младите хора, които са в началото на кариерата си, нямат спестени средства, искат да са мобилни - могат да намерят работа в друг град или друга държава, те не искат да се застопорят на едно място", признава кредитният консултант Тихомир Тошев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase