Бойко Борисов. Снимка: БТА
fallback

Излишък от 801 млн. лева в хазната има към края на юли по данни на финансовото министерство. На заседанието на правителството зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев съобщава, че изпълнението на приходите ще бъде малко над 19 млрд. лева, или 62,7% от годишния размер, който по думите му е непостиган в последните години. За същия период на миналата година дефицитът е бил 1 147 милиона лева.

Премиерът Бойко Борисов е доволен от цифрите, които според него са резултат от отличната работа на създадените звена за борба с корупцията и контрабандата, става ясно от стенограмата на правителственото заседание.

"Сами разбирате, че всичко това отива в частни джобове и сега се изправя срещу нас“, пресметна Борисов, според когото всички, които говорят за служебни правителства и нови избори, са точно тези, "които понасят най-големите щети в момента“.

Ананиев съобщава, че само за месец юли са събрани 64 млн. лева повече от акцизи в резултат на борбата с корупцията и измамите по нашите митници и граници. Зам.-министърът коментира обаче, че всичко ще зависи от изпълнението на европейските програми и не подминава и местната власт. По думите му общините са имали наличности от над милиард в началото на годината, но „естествено и покрай предстоящите избори кметовете започват да харчат сериозно тези излишъци“.

Борисов пък изтъква, че в момента кораби, нарочени заради контрабанда на горива, „отидоха на докове да си ги ремонтират задълго и ще чакат смяна на правителството“.

"Смятайте какво чудо е срещу нас! Така че, още веднъж – търпение, воля, сила. Виждате – там, където може, подпомагаме, до приемането на новия бюджет ще се стараем – да, ето и за съдебната система дадохме миналата седмица, да, на Ненчев съм му казал (Ананиев, да знаеш, че съм му го обещал, на Горанов да му кажеш), сложи ли ми договор за ремонт на изтребителите на масата, му го финансираме веднага целия, за да гарантираме няколко години стабилност, докато се провеждат консултации и предварителни разговори, за да могат да се подготвят“, коментира премиерът и заръчва на министрите си: „Така че, максимално търпение, не се поддавайте на приказки. Това е целта – да има напрежение, да има клинове“.

Борисов казва още, че никой не бламира здравния министър Петър Москов, защото здравната реформа не е само негова, а е на правителството.

"Там, където зависи само от нас, сме безкомпромисни; там, където трябва да постигнем по-голямо мнозинство, пак постигнахме максимум резултат. Така че, не се поддавайте на тези приказки. Не се поддавайте, те са поради тази причина да се вклинява напрежението, защото нищо по-добро не може да постигнем в момента с наличното, което има в България“, коментира Борисов.

Той обяснява, че всяка сряда се планират мероприятия срещу контрабандата, но е забранил публичността, „за да е притеснението още по-силно“. 

"Понеже харчим повече събраните пари и понеже ги слагаме на места видни, където всеки да знае и да види… Кой би казал: „Защо направихте съдебна сграда?“. Какво да ви кажат от опозицията – не я правете?! Да са я направили! Няма я. Да отидат да видят в какво работят съдиите и прокурорите. Или когато говорим за Ямболската болница, че ще дадем – да отидат в Ямбол да видят какво са сътворили. Ние не ги атакуваме, просто искаме да го направим. И аз, между другото, съм благодарен и на опозицията, че по тези теми влага разбиране, защото са правилни. Те не са за нас, те са за хората и за обществото. Така че продължаваме в пълен обем да затваряме кранчетата, където изтичат парите – това е и в здравеопазването, това е по здравни каси, това е в образованието…“, коментира той.

Във връзка с възникналите пожари в Ямболско военният министър Николай Ненчев съобщава, че единият хеликоптер Ми-17 трябва да мине преглед и остава да работи само един, но на практика и двата се нуждаят от спешен ремонт.

Министърът иска и да се поощрят военнослужещите – 104 души, които участваха в гасенето на пожара в Рила. „Поощрението става като предложите с вътрешния министър – дали с материални, предметни, парични награди. На началниците – благодарност пред строя“, отсича Борисов.

Ненчев казва още, че за ремонт на двигателите ще са необходими около един милион на хеликоптер, но се прави всичко възможно да бъдат ремонтирани в дружество на МО, за да бъде цената по-ниска.

По-лесното е да започнем с наградите, казва Борисов и заръчва ремонтът на хеликоптерите да започне, а през октомври с бюджета "ще имаме едно на ум“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

Гард

преди 8 години

И като се съкрати служебните на депутатите с НСО

133

Анонимен

преди 8 години

Знаем какво "чудо е при вас" и вашите коалиционни партньори от последните десетилетия и затова се възползвахме от Терминал 2....

132

закона

преди 8 години

Сериозно не си ли ги откраднал още БАНДЮГА или ще строиш магистрали да там се краде най безболезнено ХАЙДЕ ОТКРАДНИГИ твои са ***

fallback