Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Защо повечето млади българи живеят до късно със своите родители - въпрос на народопсихология или на нисък стандарт? Отговорът на този въпрос потърсиха колегите от Bulgaria On Air.

Росица е на 26 години. Живее в къщата на родителите си, където са събрани 3 поколения под един покрив. Макар често да има сблъсъци на мнения, споделя че пълната къща създава приятна атмосфера.

"Общо взето сме доста голямо семейство. Аз имам две сестри и сме свикнали винаги да има хора във вкъщи, винаги да е шумно, винаги се случва нещо. Много често имаме гости, много често правим семейни вечери. И така, забавно е", твърди тя.

Продължителната зависимост на младите често ги прави обаче безотговорни, смятат психолози. Това може да забави развитието им и да наруши социалните им контакти.

"Хората изпадат в една фалшива представа за свободата си и за способността си да се справят с ежедневието си, разчитайки преди всичко на това, което вече другите правят. Знаете, когато родителската двойка продължава да доминира едно младо семейство, под него друго поколение, има вероятност колкото и да помагат да се окаже контрапродуктивно", настоява Пламен Димитров, който е председател на Дружество на психолозите.

Има ли животът с родителите своята добра страна,? Отговорът вижте в следващото видео

Още интересни новини и анализи, гледайте в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

123

Анонимна

преди 8 години

Много коментари и доста крайни. Истината е очевадна,възпитанието е показател за бъдещето на младия човек. Причини много да останеш за по-дълъг период при родителите си,но е важно да се знае,че отговорностите растат с годините. Мислете за родителите си и не ги пренасяйте в "жертва" заради неуспехите си...Уважавайте ги, оставете им глътка въздух и спокойни старини!

122

Анонимен

преди 8 години

Народопсихология е и няма нищо лошо в това ! Аз излязох от вкъщи на 19, но може би ако имаше свестен университет в моя град все още щях да живея с родителите си.. Странно ми е защо умишлено се слагат заглавия който казват, автора е от село и се мисли за готин .. "Живот при мамЕ и татЕ"

121

Анонимен

преди 8 години

Моя баща е излязъл а 12 години чирак. Аз излязох на 18 години войник и после съм ходил на гости. Не мисля че е народопсихология нито нисък стандард. Действително, преди да отворя хладилника, първо трябваше да си го купя. После трябваше и да го напълня. Тези които останаха при мама и тате сега са на светлинни години зад мен. Просто социалистическия начин на мислене убива инициативата. Бъдещето е в нас.Комунистите ще отмрат като вид.

fallback