Снимка: Reuters, архив
fallback

Възникнал е инцидент на летище "Граф Игнатиево" при изпълнение на заход за кацане на самолет РС 12 от авиационно-транспортна група Враждебна, съобщиха от Министерството на отбраната.

Самолетът е кацнал без колесник. Екипажът е невредим - няма жертви и пострадали.

Министърът на отбраната Николай Ненчев е назначил комисия за изясняване на причините за възникналия инцидент. Малко по-късно той посети лично военното формирование в Граф Игнатиево, за да се срещне с двамата летци, участвали в тренировъчния полет и да изрази своята съпричастност, съобщиха от Министерството на отбраната.

"Лично се убедих в доброто физическо и психическо здраве на пилотите и ги уверих, че могат да разчитат на пълното ми съдействие и подкрепа“, каза той, след като се увери, че военнослужещите не са получили никакви наранявания.

Министър Ненчев беше запознат от командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев със събитията около инцидента със самолет РС-12. Той беше информиран, че действията, предприети от двамата пилоти по време на кацането, са били изключително адекватни и на много високо професионално ниво, благодарение на което са избегнати други инциденти.

Министърът на отбраната ще поддържа връзка с председателя на назначената от него комисия полк. Василев, като резултатите от проверката ще бъдат оповестени веднага след приключването й. Беше докладвано, че пистата е в изправност и има възможност още в края на днешния ден да бъдат възстановени тренировъчните полети на летището. Няма никаква опасност за въздушното ни пространство. Всички полети по Air Policing се извършват надлежно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 8 години

До всички, които се чудят защо самолета на снимката е с колесници. Ами защото става дума за самолет. Кой е предполагал, че ще кацне самолет без колесник, или кой може да реагира толкова бързо, че да снима самолета, който каца без колесник? Това да не е Световния търговски център, който се снима постоянно от хиляди туристи едновременно, че да се направят снимки и клипове на разбиващите се в него самолети?!

9

qwe

преди 8 години

Имам спомен, че този самолет вече е кацал без колесник на летище София. По точно се оказа, че пилотите си го прибрали на полосата, вместо механизацията :D Дано не е и сега такава излагация.

8

Фърфалан

преди 8 години

То дето е с колесник ми и модела е друг...............То убаво че не са изтипосали совалка

fallback