Снимка: архив Булфото
fallback

КНСБ настоява постепенно, трайно и ежегодно да се увеличава минималната работна заплата с цел да достигне 50-55 на сто от средната работна заплата, обяви лидерът на синдиката Пламен Димитров, цитиран от БТА.

По думите му от Конфедерацията искат, когато икономиката се съвземе, каквито тенденции вече се наблюдават, минималното възнаграждение в страната ни да се приближава към горния диапазон на предложеното от Министерския съвет.

Според правителственото проектопостановление, дадено за съгласуване на синдикати и работодатели, минималната работна заплата трябва да е между 35 и 55 на сто от средната работна заплата за страната.

КНСБ иска през есента да се възстанови практика за договаряне на нарастването на минималните работни заплати по сектори, което според синдиката е път към плавното повишаване на доходите. От Конфедерацията искат и ежегодно увеличение на заплатите в бюджетните системи, което трябва да е между 15 и 50 на сто в зависимост от степента на изоставане на системата.

"Не можем да завършим годината със заложеното в бюджета за 2015 година - поне четири-пет системи са силно недофинансирани, от друга страна, нивото на заплати драматично изостава и води до демотивация, напускане и все по-остра нужда от квалифицирани кадри", посочи Димитров. Според него са необходими между 100 и 120 милиона лева, за да бъдат повишени заплатите в най-изоставащите структури като АСП, АЗ, както и някои в Министерството на земеделието.

Около 14,4 на сто /58 хиляди/ от наетите в бюджетните организации попадат в групата на нископлатените работници със средна работна заплата 75 на сто под общата средна за бюджетните организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

11

Анонимен

преди 8 години

buntove i grajdanska triabva tva iztinata ....

10

*

преди 8 години

Стига с тая минимална заплата.Скоро всички ще работим за минимална заплата,защото другите заплати са замразени от 6 години и продължава да е така.Получава се така ,че специалисти с висше образование и над 20г. трудов стаж ще вземат до 1-2 години същата заплата като един неграмотен общ работник.

9

геро

преди 8 години

Аз предлагам мин.заплата ЕДНА ДЕСЕТА от заплатата на шефа на БНБ.Или айде,последно - една двайсета.В края на крайщата няма четири т а ш а к а,или два мозъка,или 10 ръце...

fallback