Снимка: Bulgaria On Air
fallback

Българинът купува все по-нови автомобили. Тази тенденция отчитат от около 2 години от Асоциацията на вносителите на автомобили.

От "Българска рециклираща компания" потвърждават, че тенденцията е факт, но в същото време процентът на колите над 10 години остава висок.

За около 8 години рециклираните отпадъци от стари автомобили са над 450 хиляди тона.

Плановете на министерството са екотаксите при закупуване на превозни средства над 5 години да се увеличат с 3%. Мярката е част от усилията за намаляване замърсяването на въздуха и поощтряване употребата на нови автомобили.

Според Любомир Доросиев, председател на "Асоциацията на вносителите на автомобили", таксата не трябва да се слага като еднократна ставка, която да се плаща при регистрацията на автомобила, а да е заложена в пътния данък като еко компонент. И този компонент да стимулира купуването на нови коли.

По думите му екотаксата е сериозно завишена. В момента - в зависимост от годините на автомобила - тя варира между 200 и 280 лева.

От "Българска рециклираща компания" – една от организациите, които оползотворяват излезли от употреба моторни превозни средства, обаче твърдят, че отчетността за тези пари е много строга.

Всяка година организацията прави одит и отчет, който се дава на министерството.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

Snorky

преди 8 години

Вместо да се опитат да завишат стандарта на живот нашенските обирджии (политици) увеличават еко таксите. И как хора със 1000 лв заплата да си позволят нов автомобил?

28

wtf

преди 8 години

поощтряване? сериозно? ЩТ? журналисти? Вие не успявате да напишете една статия, без да допуснете поне една фрапантна грешка, а очаквате да ви вярваме!? ЗАКРИВАЙ

27

vesko02

преди 8 години

Имам старичка колица ,некой написал че е за богати,ама сбръкал сложил "у" вместо "о",колко ли чини на ***.

fallback