Снимка: Bulgaria On Air

Болезнената за цялото общество тема за насилието над деца бе повдигната за пореден път след жестокия побой над 3-годишния Христо. Въпреки че насилниците му остават за постоянно в ареста, въпросът за честата безнаказаност при подобни случаи често не получава адекватен отговор.

Екип на телевизия Bulgaria On Air потърси отговор на въпроса губи ли се връзката между институциите и какво води до агресията спрямо деца.

Законът категорично задължава всеки, който е свидетел на насилие над дете, независимо дали е психическо или физическо, да подаде сигнал до държавните институции. Татяна Димитрова от Държавната агенция за защита на детето обясни, че гражданите могат да сигнализират при тях и на телефонната им линия, която е денонощна, с национално покритие и безплатна. 

Координационен център свързва работата на Агенцията, социалните служби и МВР по всеки един конкретен случай.

Сигнал, подаден до Агенцията или полицията, задължително се предава на социалните работници, които се срещат с потърпевшите.

"Малките деца са в най-голяма степен жертви на физическо насилие, изцяло в зависимост от големите. Грижата за едно малко дете означава да се посветиш, а много често родителите не са готови за това. Много често родители, които бият децата си, злоупотребяват с тях, изискват от него да се държи като възрастен", обяснява Нели Петрова-Димитрова от Института по социални дейности и практики.

Вероятно оттук се е породила и агресията спрямо 3-годишния Христо. Момчетата, които са го гледали, са незрели, подчертава Петрова.

За съжаление, това е често срещан казус у нас – деца бият деца. 

Важно е да се отбележи, че независимо дали нападателите са роднини или не, първостепенна роля винаги имат родителите. Няма правна норма, която да урежда поверяването на дете на човек извън семейството. 

Само за първата половина на тази година спрямо същия период на миналата сигналите за насилие над непълнолетни на горещата телефонна линия са се увеличили с около 3000. А само за месец юни позвъняванията са над 11 хиляди.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase