Снимка: Булфото

Слабата чуваемост и липсата на достатъчно доверие между партньорите в диалога са част от причините в събота най-големият полицейски синдикат у нас - СФСМВР, да излезе отново на протест. В интервю пред БТА председателят на синдиката Валентин Попов посочи, че на полицаите им е дошло до гуша от псевдореформи. От непрекъснати промени в нормативната уредба, някои от които той определи като "откровено идиотски".

"Диалог всъщност има. В различни форми и на различни нива. Проблемът не е в липсата му, а в неговото качество и в недостатъчните резултати от него", посочи Попов. По думите му е трудно  да се очаква действащ, реален, социален диалог при такива предпоставки. За да се тушира поне донякъде този проблем, са необходими сериозни и целенасочени усилия, отбеляза председателят на полицейския синдикат.

"Когато анонсирахме събитието, което готвим за 25 юли, очаквахме вторият кръг преговори с политическото ръководство на МВР. Той също се състоя. Съвсем друг въпрос е доколко сме удовлетворени от хода на преговорния процес и от резултатите от преговорите. Е, не сме. Затова в събота ще има протестен митинг”, посочи председателят на най-големия полицейски синдикат.

Според него вероятно и в полицаите има някаква вина, че има такива разминавания с ръководството на МВР. "Виновни сме за това, че ни дойде до гуша от псевдореформи. От непрекъснати промени в нормативната ни уредба, някои от които - откровено идиотски. Наша вина е и това, че много от нас обичат работата си и не са безразлични към резултатите от положения труд. Резултатът от нашия труд е сигурността на обществото и на всеки негов член”, посочи Попов и продължи:

"Но най-голямата ни вина вероятно се състои в това, че сме недоволни и нетърпеливи - напоследък до степен на непримиримост. Но опитайте се да ни разберете - никак не е лесно да си доволен или поне да се примириш с факта, че си принуден да купуваш със собствени средства нещо, което що-годе да замести липсващо от години униформено облекло. Или с това, че когато наистина си вършиш съвестно работата, системата по един или друг начин ти пречи да получиш поне признание за това”.

Полицейският синдикат бе категоричен, че полицаите няма да остъпят в своите искания. “Нито по отношение на пенсионната реформа - там отстъпихме, колкото беше възможно. Нито по отношение на командировките по турската граница - те трябва да спрат в разумни срокове. Нито за натрупването на извънреден труд над позволеното от закона - нали не се очаква от нас да отстъпим и от законността?”, попита Валентин Попов.

Той призна, че има известни разминавания сред синдикатите в МВР, но по думите му това до голяма степен е нормално. “В това лошо няма. Лошото е, когато се правят отстъпления от принципни позиции в името на нещо друго. А такива случаи също е имало”, посочи в заключение Валентин Попов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase