Снимка: Булфото, архив
fallback

След като в началото на тази година заплатите на медиците в Спешна помощ бяха увеличени веднъж с 20%, предстои втори скок.

"Предстои ново увеличение на заплатите в Спешна помощ с 20 на сто още от януари 2016 г.", обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в Добрич, където се срещна с кметове от областта във връзка със старта на мащабния инвестиционен проект на МЗ за модернизация на сектора.

"Вече няма лекар, който да взема под 1000 лв. заплата, дори да е новопостъпил специалист. Фелдшерите получават най-малко 750 лв.", информира Шарков, цитиран от "Монитор".

По думите му, в Спешната помощ са постъпили 125 лекари, 95 медицински сестри и 68 шофьори след първото увеличение.

Самият проект за модернизиране на сектора е на стойност 85 млн. евро, като средствата са осигурени от Брюксел по Оперативна програма „Региони в растеж”. По него ще бъдат оборудвани, пребазирани или ремонтирани общо 172 филиала, 28 центъра за бърза помощ и 35 спешни приемни в страната. Ще бъдат купени също 400 линейки.

Предвижда се резултатът в крайна сметка да бъде всички филиали на Спешна помощ да са еднакви в цялата страна и да предлагат еднакво качество на медицинските грижи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Hitar Petar

преди 8 години

Да де, ама пък има един куп други професии с под 1000лв заплати...Не,че лекарите не ги заслужават, но нека мерките са повсеместни ! Това, че на бивша министърка, изографисана увита около чаша на емблемата на старите аптеки, баща й бил в спешното не трябва да значи, че само неговата заплата ще се вдига...

12

Xxxxxyyyyyzzzzzz

преди 8 години

Качеството идва с мотивацията

11

браво

преди 8 години

Лекарите трябва да взимат високи заплати - само така ще останат у нас. И реформа в здравната системе в същото време, за да се премахне зверското крадене.

fallback