Снимка: Нова телевизия

Калин и Мартин, две осиновени в САЩ българчета от ромски произход се върнаха 20 години по-късно в дома, където са живели, за да се срещнат с първата жена, която се е грижила за тях, след като биологичната им майка ги е изоставила.

Те заминават като Калин и Мартин, а се връщат като американските граждани Кайл и Мартин, разказва Нова телевизия.

Двамата братя винаги са знаели, че ще се върнат в България, а самото идване го обмислят от 3 години насам.

До 1995 г. за братята в дом за лишени от родителски грижи деца се грижи Пенка Горанова. В началото Кайл и Мартин не се сещат за нея, но после видели усмивката й, усетили прегръдката й. Спомнили си и влакче.

Една от стаите на дома особено много развълнува момчетата. "Бях в леглото, когато ме събудиха и казаха, че едни хора искат да ме видят, заведоха ме в стаята на директорката", спомня си Мартин.

При директора го чакат Дейвид и Джейн – бъдещите му родители. "Искахме да осиновим едно дете, но когато дойдохме, за да видим Мартин, се оказа, че има и брат. Казахме си, че не може да ги разделим и трябва да ги вземем и двамата", разказаха те. Първото, което Кайл вижда у Джейн и Дейвид са усмивките им.

Днес Кайл и Мартин живеят във Вашингтон. Кайл се е отдал на готварството, а Мартин е завършил икономически колеж. Искат само едно – да разберат коя е биологичната им майка, как живее тя, дали имат братя и сестри.

Директорът на дома Виолета Драгнева знае кои са родителите им, но няма да каже нито дума. Защото е тайна. И, ако я сподели според Наказателния кодекс я грози глоба, дори затвор от една година. Тя е убедена, че да няма достъп до тази информация е грешка.

Дали те ще могат да разберат кои са биологичните им родители зависи от народните представители. От Министерството на правосъдието направиха предложение тайната на осиновяването да отпадне. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase