Снимка: архив, Reuters

Нищо от последните три десетилетия не показва, че рязкото понижаване на температурите предстои. Това заяви пред "Фокус" Георги Стефанов, експерт "Политика и климатични промени" във WWF.

"Напротив, ставаме свидетели според статистиката, че всяка година средната глобална температура продължава да се покачва”, посочи той. Стефанов уточни, че на база на това, че за тези покачвания имаме реални инструментални доказателства, става ясно, че рязко понижаване на температурата не се очаква и няма да се случи.

"Разбира се, основното, което имаме е риска при динамика между топли и студени вълни, създаващи дискомфорт и за хората, и въобще за екосистемите. Няма как да кажем, че температурите в Европа ще се понижават и ще има по-дълги зими", посочи той и коментира, че това не се случва и към момента, но със сигурност ще имаме по-интензивни валежи, включително и през зимата, като винаги ще се намерят скептици да заявяват, че няма покачване на глобалните температури, а има мини ледников период.

"Ако погледнете 5-10 години назад ще видите, че тези прогнози се опровергават всяка година и реално ставаме свидетели, че умерените фактори на времето и на нашия климатичен пояс вече е само спомен в историята", каза още Георги Стефанов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase