Ивайло Калфин. Снимка: архив, БулФото

Вицепремиерът Ивайло Калфин очаква парламентът да приеме промените в Кодекса за социално осигуряване преди депутатите да излязат в лятна ваканция.

Калфин разясни пред БНР, че не обвързва двете реформи - пенсионна и съдебна и че според него това не е реална дилема, а предизвикана.

Още по темата

Той се надява да има среща с Реформаторския блок, за да обсъдят техните предложения. Вицепремиерът обаче уточни, че позицията на АБВ за съдебната реформа не е обвързана с подкрепата на други политически сили за пенсионните промени.

"За пенсионната реформа много се е говорило, мина на първо четене. Сега четем конкретни текстове. А по отношение на съдебната реформа, там липсва целият етап на съгласуване, договаряне, както с колегията – съдебната, така и с политическите сили", смята той.

Калфин уточни, че няма проблеми с правосъдния министър Христо Иванов и предположи, че предложенията му са добре обмислени.

По думите му нормално е да се търси подкрепата на други партии извън управляващите, защото за промени в Конституцията са нужни 160 гласа. Вицепремиерът посъветва правосъдния министър да търси подкрепа за предложенията си чрез сериозни и задълбочени разговори с партиите.

Калфин съобщи, че през есента предстои обсъждане на текстове, свързани с регулирането на частните пенсионни дружества.

До края на годината министърът очаква вариант, свързан с регулацията на инвалидните пенсии. Факт е, че в България инвалидите не са повече, отколкото в европейските страни, но много бързо нарастват, коментира той.

На въпрос какво ще се случи, ако всички българи, които сега работят в Гърция, се върнат, Калфин отговори: Безработицата ще се увеличи значително, но засега няма индикации, че тези хора са готови да се върнат. Някои от тях от доста години са там и са част от гръцката социална система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase