Снимка: Reuters, архив
fallback

ГРАО ще възстановява турските имена на починалите с българските си имена мюсюлмани, ако един от наследниците им поиска това. Това решиха депутатите при окончателното гласуване на промените в закона за гражданската регистрация. Ако има спор между наследниците, решението ще се взима от Районния съд.

Връщането на имената на починалите жертви на Възродителния процес е отдавнашно искане на ДПС. Депутатите на Местан настояваха това да стане автоматично за всички починали с българските си имена мюсюлмани.

Управляващите обаче контрираха, че не може да се предполага каква е волята на мъртвите, поради което поискаха това да става по предложение на всички наследници.

След дълги спорове и отлагане на решението, в крайна сметка депутатите решха, че възстановяването ще става и по искане на един от наследниците.

От БСП атакуваха промяната и обявиха за нов Възродителен процес. "Освен това изменението ще създаде и огромни предпоставки за измами чрез Търговския регистър и други административни справки", коментира соцдепутатът Филип Попов.

Колежката му Дора Янкова пък протестира, че не е ясно как ГРАО ще установи, че има спор между наследниците за възстановяване на имената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

Анонимен

преди 8 години

54 Ти луд ли си или на такъв се правиш?! Мислиш си, че някой ще ти повярва на глупостите или така ти наредиха от ДПС???

37

каймакам

преди 8 години

Докато има българи като 38 агроном ще се надявам че за тези 26 години все още са останали свесни и нормални в България. Хора с които може да се спори обсъжда всичко

36

бг

преди 8 години

Когато турците идват на Балканите, българите масово отварят вратите на крепостите и се предават. Посрещали са турците като освободители от тиранията на собствените царе,боляри и феодали. Турците са управлявали тези земи добре и справедливо без да делят хората на етноси. Само добро сме видели от тях. Писанията за турско насилие над българите са фалшификации.

fallback