Снимка: архив Reuters
fallback

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова бе удостоена с престижната Награда за мир на Мостар за 2015 г., съобщи Национална комисия на Р България за ЮНЕСКО. Наградата й бе връчена от Любо Бешлич, кмет на град Мостар, и Сафет Уршевич, директор на Центъра за мир в Мостар, където Ирина Бокова бе по повод честването на десетата годишнина от вписването на стария мост в града в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

"Дълбоко съм развълнувана, че съм първата жена, която получава тази престижна награда. За мен е голяма чест да се присъединя към другите известни лауреати, между които Нелсън Мандела, Вацлав Хавел, Мохамед ел Барадей", заяви Ирина Бокова.

"Мостар е символ на това какво може да бъде постигнато с обединените усилия на народа. Той олицетворява силата на културата да изгражда мостове между различните общности", заяви генералният директор на ЮНЕСКО.

"Значението на това послание на Мостар не е било никога толкова важно както днес, когато културното многообразие е в опасност в много страни, когато културното наследство се унищожава умишлено, когато се преследват хора по религиозни и културни причини", добави Ирина Бокова, предупреждавайки за нарастването на войнстващия екстремизъм по света.

Наградата на Мостар е учредена през 2004 година от Центъра за мир в Мостар след възстановяването на стария мост в града. Нейната цел е да насърчи усилията на всички онези, които се борят за мир, толерантност, демокрация и зачитане на човешките права и човешкото достойнство в своите становища и обществени действия.
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

:-)

преди 8 години

Ако Бокова е българка, Обама е скандинавец.

17

Анонимен

преди 8 години

"Българка", друг път. Колкото Соломон Паси, Доган и бат Сали са българи.

16

Анонимен

преди 8 години

Много интересно как комунисти и капиталисти се сдружават и награждават./ Мушениците най бързо се сдружават/ Радой Ралин

fallback