Даниел Митов. Снимка: архив, БТА
fallback

Проблемите на Гърция са от няколко години и страната ни е успяла да се подготви за тази криза. В това увери външният министър Даниел Митов пред БНТ.

Той посочи, че правителството е предприело всички необходими мерки, така че да гарантира влоговете в гръцки банки, намиращи се в България.

Oще по темата
“Там се работи с много сериозна ликвидност и банките бяха задължени да поддържат тази ликвидност и да я предоставят в Централната банка. Така че практически ние трябва да кажем на нашите си граждани, че една дори и много тежка криза, която не пожелаваме на Гърция, няма да повлияе на нашия банков сектор, който е стабилен и са взети всички необходими мерки, така че да бъде гарантирана неговата стабилност”, категоричен беше Митов.

Той обясни, че ако има допълнителни обстоятелства, които да налагат още по-сериозни предвиждания на личните планове на българите, които имат намерение да летуват в Гърция, МВнР ще предупреди своевременно.

По думите му вчерашните предупреждения българските туристи да имат пари в брой и за повишено търсене на горива са били превантивни, но се базират на реални обстоятелства.

"За нас Гърция е безкрайно важна като съсед и и като приятел. Ние се стремим да поддържаме приятелски отношения и така трябва да бъде. Никой не се радва от сложната обстановка покрай дълговата криза там и всички се надяваме, че в крайна сметка разумно решение ще се намери", каза още Митов.

По думите му, ако най-неблагоприятните сценарии се реализират, едно известно време Еврозоната ще има период на нестабилност и доверието вътре в нея ще бъде разклатено.

Но така или иначе държавите, които са членки на Еврозоната са достатъчно икономически мощни и стабилни, за да могат да върнат това доверие бързо, коментира външният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

55

Анонимен

преди 8 години

американско мекеренце

54

Анонимен

преди 8 години

Как се е правела демокрацията:през гугъла : "A Broken Promise?" или "Нарушенное обещание? Что на самом деле Запад говорил Москве относительно расширения НАТО"

53

Анонимен

преди 8 години

Откога външните министри се изхождат по въпросите на банките?И вместо да сипе простотии по чужди теми,да обясни как БГ се вписва в официалните цели на НАТО:Первый генсек НАТО лорд Исмэй ... о цели альянса: Держать русских вне Европы, американцев в Европе, а немцев под контролем Европы!Българската армия заедно с американската ще държи Русия извън Европа и ще контролира Германия?Управляващите ни след 1989г явно са претъпкани с наркотици!През гугъла:Чтобы спасти НАТО, надо перестать расширяться

fallback