Христо Иванов във Варна. Снимка: БТА
fallback

Разделянето на Висшия съдебен съвет /ВСС/ на две колегии изпълнява международен стандарт, който многократно е препоръчван за България, коментира днес във Варна министърът на правосъдието Христо Иванов, който участва в публични дебати за предложените промени в Закона за съдебната власт, организирани от съдиите от Варненския апелативен район. Според него именно това е стъпка към гарантиране на независимостта на съда.

В отговор на въпрос за появилата се информация, че смята да спре реформата до провеждането на местните избори, Иванов каза, че вероятно информацията е интерпретация на факта, че е казал, че проектът за изменение на Закона за съдебната власт ще се дискутира, докато има какво да се каже.

Първоначално очаквах поне месец и половина дискусия, тя вероятно ще бъде повече, защото проектът е много голям, има много теми, има много бележки, има неща, които да коригираме, посочи министърът.

Продължаваме да работим по него и не мога да си представя, че местните избори имат връзка с това, обясни още той.

Министърът коментира, че дискусиите по законопроекта ще продължат, ще има и тематични кръгли маси. Според него законопроектът не се е проточил във времето, защото има много неща да се обсъждат.

"Не се надпреварваме с времето, тази реформа ту много се забавяше, ту беше много бърза и твърде изпреварваща", заяви министърът, цитиран от БТА.

Иванов каза още, че е в постоянен диалог с главния прокурор и уточни, че няма напрежение между тях.

Председателят на Върховния касационен съд /ВКС/ Лозан Панов, който също се включи в дискусията, коментира, че в проекта има много позитивни идеи. Според него реформата не бива да бъде спирана, а напротив - всички са заинтерсовани съдебната система в България да изглежда по различен начин.

Панов посочи, че лично той намира за позитивно разделянето на две колегии на ВСС, защото това касае независимостта на съдебната система и в частност на съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 8 години

В България колкото повече се раздробяват разни структури, толкова по-голяма корупция и безнаказаност (или колективна безотговорност)!

3

Бънди

преди 8 години

Е да де, на да решава Цацаров, ще решаваме ние. То това е идеята. Тази реформа е пълен смях. Само хора с ниска правна култура като този *** натискат за нея. Другия тип са лобисти като Таков. Дойде Костов и пак почнаха да правят глупости със съдебната власт.

2

sdfsdf

преди 8 години

До НякойА дано да е тъй!

fallback