Снимка: Булфото, архив

Със сегашните бюджети някои от общинските болници ще могат да работят още един-два месеца, каза в интервю за БТА председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев.

По думите му в общинските болници се обслужват реално около 2 милиона пациенти, а от средствата за здравеопазване черпят близо 14 на сто.

Поради липса на средства вече има общински болници, в които лекарите и останалият персонал получават 60 на сто от възнагражденията си, каза д-р Неделчо Тотев.

Той посочи, че за предлагания от министъра модел, според който са били закрити болници, разполагащи с по-малко от 150 легла, Белгия е отделила 27 милиарда евро.

Според него с прилагането на този модел ще се стигне дотам, че на практика, хората, които и без това не са под активно лекарско наблюдение, ще си умират.

Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира, че за него е по-важна съдбата на пациента и въпросът е какво се случва с него.

"Белгийската държава, която е около сто пъти по-голяма от българската е приела това решение. Първо, защото е
отчела чрез ясен анализ, че болници - под 130 легла, не водят до качествено лечение - т.е. до подобряване състоянието на пациента, и второ, че това не е икономически ефективно. Аз казвам какъв е примерът в Белгия, която е доста по-икономически валидна от България и може да си позволи много по-големи разхищения от българските. А при нас имаме над 100 болници, които изписват средно не повече от 5 човека на ден и това е абсолютно невъзможно за разбиране, от който и да е от нашите партньори. Тогава при нас има проблем, не в Белгия, нали? Защо през цялото време въпросът е: "Какво правим с определена болница?", а не "Каква е съдбата на пациентите, които се лекуват на едно или на друго място?". Какво значение има за Вас болницата, структурата, сградата, а не какво се случва с даден пациент?", заяви пред БТА министър Петър Москов.

Към момента основен проблем пред общинските болници са бюджетите, които не са както бе огласено първоначално - 90-95 на сто от миналогодишните.

В различните болници бюджетите са по-малко с 10-20 на сто в сравнение с миналата година. Трябва да задоволяваме здравните нужди на хората, а насреща не получаваме средствата, които сме дали и трупаме огромни задължения. Колеги казват, че още месец-два ще могат да работят при тези условия и "загиват". Притеснява ни и разделянето на заболяванията в основен и допълнителен пакет. Ние казваме нашите опасения, целта ни не е да се конфронтираме, каза от своя страна д-р Тотев.

Той не изключва фалит на общински болници, ако се намалят цените на клиничните пътеки.

"И сега в някои общински болници лекарите и останалият персонал получават 60 на сто от възнагражденията си,
защото платеното от Касата не стига да се покрие фонд "Работна заплата". Колко време биха останали на работа лекари, които получават такава заплата и колко време биха търпели доставчиците на лекарства и консумативи? Преди ни търпяха, защото знаеха, че рано или късно ще им платим, но сега виждат, че политиката върви в друга посока и се заговори активно за преструктуриране на лечебни заведения. В България винаги под преструктуриране се разбира закриване. Заради политиката, която в момента се води, лекарите продължават да напускат общинските болници", допълни Тотев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase