Генералният директор на БНР Радослав Янкулов. Снимка: Булфото, архив

Близо две трети от хората - 64 процента, не знаят, че в БНР има конфликт и протест на служители срещу ръководството.

Още по темата
Това оказват данните от социологическо проучване на обществените нагласи към кризата в БНР, поръчано от СЕМ и извършено от "Сова Харис".

Данните бяха представени на заседание на регулатора днес от Васил Тончев, изпълнителен директор на социологическата агенция.

Тончев коментира, цитиран от БТА, че конфликтът не заема централна част в обществения интерес.

Информирани за кризата в националното радио са 36 на сто.

Според 32 процента от тях, за да се реши проблемът, ръководството трябва да подаде оставка, а 11 на сто
считат, че то трябва да довърши мандата си.

Около 3 процента споделят мнението, че служителите трябва да преустановят протестите.

Резултатите показват, че преобладаващата част от хората - 54 процента, информирани за конфликта, декларират подкрепа в полза на протестиращите. На противоположния полюс са близо 6 процента от хората - те подкрепят позицията на ръководството.

Висок е делът на хората, които признават, че не могат да преценят на чия страна са - 41 процента от тези, които знаят за ситуацията.

Според тях основните причини за конфликта между служителите и ръководството са: липса на диалог /58 процента/, съкращаване на 10 процента на разходите за персонал /22 на сто/, финансови причини - орязване на допълнителни възнаграждения /22 на сто/, непрозрачно управление /21 на сто/, неизпълнение на програмата
за управление /11 процента/.

Преобладаващата част от хората, които знаят за протестите в радиото, не са променили мотивацията си да слушат програмите на БНР.

Около 69 на сто от запознатите с конфликта заявяват, че продължават да слушат програмите на обществената медия по същия начин, както и преди началото на протестите.

Близо 8 процента посочват, че конфликтът се отразява негативно на мотивацията им да слушат програмите на радиото.

Данните показват още, че БНР се ползва с високо обществено доверие - било 80 процента.

Според председателя на СЕМ Георги Лозанов конфликтът все още не се е отразил сериозно върху аудиторията, но започва да има симптоми и тенденции, че ще бъде разпознат от нея.

"Затова е важно да се реши кризата, преди да се отрази на доверието", добави той.

Протестите в БНР започнаха преди месец и половина заради решението на ръководството да намали наполовина хонорарите на журналистите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase