Снимка: Булфото, архив

България е отбелязала известен напредък в повишаването на защитата на правата на човека, но той остава бавен и уязвим, особено що се отнася до правата на настанените в институции, мигрантите и свободата на медиите. Това се посочва в изявление на комисаря по правата на човека към Съвета на Европа Нилс Муйжниекс по повод доклада му от посещение у нас през февруари, пише БТА.

Муйжниекс препоръчва да бъде ускорено извеждането от институции на оставените там деца и те да бъдат настанени при семейства, както и да получат обществени услуги.

Той препоръчва да се преразгледа системата на правосъдието по отношение на малолетни и непълнолетни, и да бъдат премахнати възпитателните интернати, в които се изпращат деца с противообществено поведение.

Децата са изпращани в такива места на основата на остаряло законодателство и без надлежна оценка на техните нужди, а там редовно има случаи на физическо и психическо насилие, се посочва в доклада.

Веднъж приети в тези интернати, децата нямат необходимата защита и са откъснати от качествено образование, като по този начин възможностите им за вписване в обществото намаляват, сочи оценката на комисаря.

Въпреки че България се е ангажирала да даде възможност на хора с увреждания да излязат от институциите и да живеят в обществото, процесът на остава много бавен.

Една от основните пречки е действащият режим на правоспособност, който често води до настаняване на хора под пълно или частично попечителство в институции. Насърчавам българските власти да повишат усилията си за промяна на тази система и за преминаване към система на подкрепа при вземането на решения, допълва Муйжниекс.

Той отчита, че условията за прием на бежанци у нас са частично подобрени, но постигнатият напредък и съществуващите възможности за осигуряване на основна подкрепа определя като нестабилни.

Комисарят призовава българските власти да отстранят основните недостатъци в системата за ранно откриване, оценка и насочване на търсещи убежище със специални нужди, включително деца без придружител.

Комисарят препоръчва да бъде подобрен достъпът до безплатна правна помощ в процедурите за предоставяне на убежище.

Комисарят препоръчва преразглеждане на често незаконното задържане на хора, търсещи убежище, както и на неподходящите материални условия в центровете за задържане на имигранти.

Препоръчва се разследване на всички случаи на малтретиране в тези центрове.

Задържането на имигранти трябва да се използва само като последна мярка, за възможно най-кратък период и на основата на отделна оценка. Децата не бива да бъдат подлагани на задържане като имигранти, независимо дали са заедно със семействата си, или отделно от тях, се допълва в доклада.

Комисарят призовава българските власти да предприемат мерки мигрантите, пристигащи на българската граница, да не бъдат отблъсквани, както и да разследват всички твърдения за подобни действия.

Комисарят настойчиво приканва властите да правят повече за приспособяването на онези, получили статут на бежанци, както и на хората под международна закрила в България.

Според доклада повод за безпокойство е и медийната среда у нас. Липсата на плурализъм, непрозрачната собственост и финансиране на медиите, както и издателският контрол, упражняван от политици чрез рекламни и информационни договори, са сред основните безпокойства. Българските власти трябва да подобрят независимостта на медиите, включително чрез разпределяне на приходите от обществени рекламни и информационни договори между частните медии по прозрачен и недискриминационен начин, пише в документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase