Снимка: Reuters

Експертите от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" излязоха със специални съвети по повод очакваните гръмотевични бури и силни ветрове в страната, съобщава МВР.

Ако бурята ви завари сред природата, постарайте се да застанете далече от високи дървета. При наличие на сух предмет, седнете върху него. Когато сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце, а най-добрата защитна позиция е да клекнете и плътно да прилепите към земята ходилата си. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Ако до вас има друг човек, застанете на разстояние от него, съветват експертите.

Още по темата

В случай че сте на колело, е препоръчително да слезете от него. Не хващайте и не дръжте в ръка метални предмети, защото те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

При гръмотевична буря в природата подходящите места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте обаче близо или под надвиснали скални маси. Ако бурята ви изненада в река или езеро, незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето, бързо се насочете към брега.

Когато се намирате в къща или на работното си място, трябва да изключите от електрическата мрежа телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати и прозорци.

По време на пътуване с кола е препоръчително да приберете антената на колата. Ако падне гръм при движение, проверете гумите на автомобила и помнете, че ако са обгорели, може да се спукат.

Специалистите припомнят, че за защита от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана.

Освен от гръмотевични бури, по време на летния сезон има опасност и от силни ветрове. При възникване на смерч или необичайно силен вятър следете метеорологичните бюлетини. Както при всяко природно бедствие, ако сте вкъщи, изключете тока, водата и газта. Не оставайте за дълго на открито, защото има опасност от падащи отломки и предмети от сградите.

Влезте в дома си и затворете плътно вратите и прозорците. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. Преценете и ако е необходимо, използвайте за убежище мазето на сградата. Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда или подлез. Когато сте на път - спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси.

Ако сте на полето или в планината - заемете ниски места и заслони.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase