Цецка Цачева. Снимка: БТА

Домашното насилие не е личен проблем, а обществен и ако започнем да говорим за него на висок глас, можем да очакваме промяна. Това се чете в писмо на председателя на Народното събрание Цецка Цачева до участниците в националния форум "Да дадем своя глас срещу насилието!", който се състоя днес в Плевен.

Според председателя на българския парламент няма съмнение, че за да се ограничи домашното насилие и насилието, основано на пола, трябва да се работи на всички нива и в сътрудничество между държавните органи, неправителствения сектор и бизнеса за постигане на по-ефективни и работещи модели за справяне с проблема.

Присъстващите на форума изразиха категорично мнение, че в цялата страна трябва да бъде изградена мрежа от кризисни центрове, за да може да се помага по-ефективно на нуждаещите се от подкрепа, предимно деца и жени.

Събрана бе подписка под искането България да ратифицира Истанбулската конвенция, която изразява мнението на ЕС за превенцията и борбата с насилието над жени и домашното насилие. Конференцията прие препоръки за законодателни промени, които предстои да бъдат внесени в парламента, съобщава БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase