Снимка: Reuters, архив

Пътниците на полет на Wizz Air до Болоня, който кацна аварийно вчера в София, впоследствие се наложило да направят още едно извънредно кацане. Това разказа пред Нова тв Илиян Велчев, един от 179-те души на борда на машината.

Аварийното кацане в София беше причинено от спукано стъкло в пилотската кабина. Само 40 минути след началото на полета пилотът установил повредата и веднага поискал аварийно кацане отново на Летище София.

Кристиян Кръстев, бивш министър на транспорта и бивш шеф в авиокомпанията, е категоричен, че адекватната реакция на пилотите е предотвратила каквато и да е евентуална опасност.

Още по темата

Кръстев обясни още, че спукването или счупването на стъклото може да разхерметизира пилотската кабина, а оттам последиците могат да са фатални.

След като кацнали в София, екипажът обяснил и каква е причината за аварийното кацане. Велчев обаче е категоричен: На борда на самолета не е имало суматоха, а стюардесите са се справили перфектно в кризисната ситуация.

По думите на Кристиян Кръстев причините за спуканото стъкло може да са различни: умора на материала, проблем с изработката на стъклото, механично счупване. От авиокомпанията уточниха, че става въпрос за метеорологични условия, но се очакват и резултати от проверката, които ще дадат категоричен отговор.

Пътуващите към Болоня се качили на друг самолет в късния следобед на Летище София. Лошите метеорологични условия над Болоня обаче ги пренасочили към Венеция, където кацнали.

Илиян Велчев разказва, че турболенцията била много силна и кацането било невъзможно. На момче на борда дори му прилошало, но за щастие един от пътниците бил лекар и помогнал.

Така вечерта пътуващите кацнали във Венеция, откъдето с три автобуса стигнали до Болоня.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase