Снимка: Arthesis

Общ преглед

Находчиви млади български предприемачи се нареждат сред малцината, които произвеждат уникален по рода си продукт. Целта им е да улеснят живота на хора с ампутирани крайници, като им дадат възможността да изглеждат артистично, модерно и иноватично.

Идеята им се заражда преди 2 години, но за да бъде материализирана е необходима инвестиция от 350 000 лева. "Всичко започна когато решихме да направим подарък на наш приятел, който има подколянна протеза и е фитнес инструктор в сградата, в която развивахме нашия бизнес с 3D принтиране.

Той сподели, че не харесва начина, по който изглежда. Това ни накара да се замислим как да изпозлваме 3D принтирането, за да променим външния вид на протезата му. След известно време на обмисляне, няколко прототипа и много ентусиазъм - първата декоративна обвивка на Артезис е създадена. Усмивката на неговото лице беше много силно вдъхновение за нас и това ни амбицира да накараме всички хора с протеза да се усмихнат по същия начин", пишат момчетата на сайта си. 

Какъв би бил животът ни, ако нямахме крака? Такава е съдбата на Камен -параолимпиец, роден с един крак.

"На 400 метра личното ми постижение е 64:65 сеунди. В Пловдив имаше турнир. Тази година поради проблеми трябва да претърпя операция и няма да мога да взема участие. Ще съм само зрител", споделя младият мъж пред Нова телевизия.

Малко преди дипломирането си Камен получава дългоочакван подарък - обвивка за протезата си, която променя живота му още от първия ден.

В цял свят има едва три компании, които изработват обвивки за протези. Ето защо само за 10 дни българите получават десетки поръчки от САЩ, Бразилия, Япония и Тайланд. Цената на някои от артикулите достига до 1000 евро.

Но Атанас, Георги и Демир намират начин да произвеждат обвивката и за не повече от 300 лв - разход, който се покрива от Социалното министерство. Един от клиентите им споделил дори, че вече няма "фантомна болка". Това е симптом, от който страдат 80% от хората с ампутация и представлява болка или сърбеж с крайник, който липсва.

Изобретението "Артезис" печели 5-то място в международен конкурс за социални предприемачи. 1 милион долара е наградният фонд, който се разпределя между 16 фирми от цял свят. Касичката на участниците се пълни с  всеки зрителски глас. Гласуването става на сайта на "Артезис" и отнема не повече от няколко секунди. Последният срок да подкрепим българите е тази неделя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар