Снимка: архив, БулФото
fallback

Инспекцията по труда в Кюстендил и синдикалната структура на "Подкрепа" в Дупница започнаха комплексна проверка в ТЕЦ "Бобов дол".

Oще по темата

Тази сутрин работещите протестираха мълчаливо заради поредното забавяне на работните заплати. След протеста контролната инспекция се е самосезирала за нарушения на трудовото законодателство, предаде БНР.

Синдикалистите обявиха, че от пет-шест месеца системно се забавя изплащането на работната заплата и хората получават само част от възнагражденията си. Спрени са и ваучерите за храна. Диалогът в предприятието, което е собственост на Христо Ковачки, е нарушен, каза конфедералният секретар на КТ "Подкрепа" Любка Георгиева, която от години следи проблемите в централата.

"Опитите за подписване на нов колективен трудов договор са срещнали категоричен отказ от страна на изпълнителния директор – Емил Христов", твърди тя. Според Георгиева няма обективни икономически причини за неизплащане на заплатите и социалните придобивки в ТЕЦ "Бобов дол", тъй като от миналата година предприятието е излязло от енергийния микс на държавата и продава електроенергия на свободния пазар.

Проверка на синдикатите показва, че контрагентът стриктно спазва графика на разплащания с ТЕЦ-а. Хората са категорични, че протестите ще продължат, независимо от резултатите от проверката на инспекцията по труда, защото досега ефект от констатираните нарушения няма. Те настояват за незабавно започване на преговори по нов КТД,  независимо, че старият, макар и изтекъл, продължава да действа в момента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

цар

преди 8 години

Днес.бг,ако наистина сте отговорна медия,моля ви се пратете това до инспекцията по труда!Става дума за фирма Кале в град Сливен!Работи се от 8 до 6,че понякога и по-късно,както и в събота от 8:30 до 13:30!Часовете са над 200,извънреден труд не се плаща,а даже и след посещение на инспекцията по труда резултата няма-г-н Ганев,собственика,се познава с всички!Ако се подаде сигнал започват едни събирания и заплахи!Моля ви се!!

3

Петър

преди 8 години

Аз съм разочарован от инспекцията по труда и подозирам инспекторите в корупция и взимане на рушвети от страна на проверяваните фирми. В цялата държава масово не се спазва трудовото законодателство а те не правят почти нищо. Аз съм подал няколко сигнала до инспекцията за една определина фирма и няма никакъв резултат и добре че подадох сигналите анонимно защото иначе работодателя щеше "случайно" да разбере кой е подал сигнала.

2

Анонимен

преди 8 години

Ковачки да се накаже

fallback