Снимка: архив, БулФото

Убиецът на 16-годишния Георги може да е бил сниман от камери на кръстовището на бул. “Драган Цанков” и бул. “Евлоги Георгиев” , пише “24 часа”.

Големият пътникопоток на оживеното място обаче затруднява идентифицирането на заподозрени по кадрите. Според неофициална информация обаче на камерите не се вижда Георги, но по-детайлното преглеждане на записите тепърва предстои.

Още по темата
Двама са били нападателите на 16-годишния ученик, който беше убит в Борисовата градина, според работната версия на криминалистите. Единият от тях го е пробол в гърдите с нож.

Нападателите все още не са установени, въпреки че разследващите са разпитали стотици, за да установят какво се е случило на 2 юни малко преди да завият сирените в памет на Христо Ботев. Полицаите са изгледали часове записи от 7 видеокамери в района, като са изискали от общината дисковете от още 5 камери.

Окончателно отпада версията, че Георги е имал спор за момиче с ученик от Строителния техникум. Приятелката на убития деветокласник от Търговско-банковата гимназия и момчето от техникума също са били разпитани и са пуснати.

Гаджето на Георги, Лора, е подала сигнал на тел. 112, че приятелят ѝ е убит. Той успял да се свърже с нея след нападението, но малко по-късно починал.

Версията за грабеж също е отхвърлена, защото парите и документите му са открити у него, както и мобилният му телефон. Проверяват се всички контакти на Георги както от телефона, така и в социалните мрежи.

Най-вероятно Георги е станал жертва на инцидентно нападение при спречкване с друга компания. Това потвърди и вътрешният министър Румяна Бъчварова: “Остава хипотезата за конфликт с футболни привърженици, но тепърва ще се изясняват причините”.

Според криминалисти Георги все пак се е познавал с нападателите си, макар и бегло.

Били са привърженици на различни футболни отбори. Съученици на момчето са разказали за съмнителни младежи с маски в района, а двама от тях били близнаци.

В деня след престъплението продължиха следствените действия около мястото, където беше открит трупът на момчето.

Близки приятели и съученици на Георги Игнатов също участваха в тях, но бяха пуснати час по-късно. След това младежите се събраха в парка, за да почетат паметта на приятеля си. Те вече са били разпитвани по случая и са предупредени да не разпространяват информация.

Полицаи продължиха да търсят следи от убиеца по алеята до бившия стадион “Юнак”, откъдето се предполага, че се е оттеглил след престъплението.

Още 20 камери ще бъдат поставени в Борисовата градина в София. Разширението на системата за видеонаблюдение в парка беше предвидено от общинската дирекция по сигурността преди жестокото убийство на 16-годишния Георги Игнатов, а на последното си заседание - миналата седмица, Столичният общински съвет гласува средства за поставяне на камери на обществени места.

“В момента в Борисовата градина има над 30 камери. Ще разширим системата за видеонаблюдение, за да обхванем районите около Братската могила, тенискортовете, “Маймунарника” и към бул. “Драган Цанков”. Точната бройка на камерите, които ще бъдат поставени, ще е ясна, след като се направи обследване”, обясни шефът на общинската дирекция по сигурността Красимир Димитров.

Очаква се новите камери да заработят наесен.

След убийството на студентката Яна Кръстева в парка през 2011 г. общината подмени осветлението в градината и изгради ново на местата, на които не е имало. Поставени бяха 396 стълба и осветителни тела. Тогава бяха монтирани и над 30-те камери. За сигурността в парка следят и два патрула на Общинска полиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase