Снимка: архив Булфото

В България има проблем със семейните модели - мъжът често се губи пред децата, защото майките се нагърбват изцяло с отглеждането и възпитанието им. Включването на бащата като активен родител прави децата по-здрави, емоционално по-стабилни, с повече интереси в училище и с повече приятели.

Около това становище на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева се обединиха участниците в първата конференция, посветена на бащинството. Форумът е организиран от Фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Асоциация Родители.

Според резултатите от проучването "Равнопоставеността на мъжете и жените, видяна през очите на децата" на Фондация "Джендър образование, изследвания и технологии" мнозинството от българските деца възприемат мъжете като силна фигура - 90 на сто, но не и като закрилници, около 30% посочват грижовността като добродетел на типичния мъж.

Проучването "Нагласи към бащинството сред населението в България", направено онлайн от Витоша Рисърч сочи, че бащата много често осигурява финансова издръжка на детето - в 62 на сто от случаите, закриля детето в случай на заплаха /55 на сто/, прегръща и целува детето /35 на сто/, насърчава го да води здравословен живот /42 на сто/, играе с детето /31 на сто/.

В същото време обаче някои бащи никога не четат на детето /22 на сто/, никога не посещават училищни или спортни участия на детето /15 на сто/, никога не го водят на лекар или на зъболекар /16 на сто/, не ходят на родителски срещи /23 на сто/.

Резултатите от изследванията показват, че патриархалният семеен модел се поддържа все по-малко от децата и възрастните, докато в по-малките населени места той е по-силен.

Под 40 на сто са респондентите, които са съгласни, че ролята на бащата е да печели пари, а на майката да се грижи за дома. Обичайно майката възпитава с нежност, а бащата със строгост - е твърдение, с което са съгласни 42 на сто от възрастните, което обяснява защо един от трима смятат, че обичайно детето се страхува от баща си, отбелязват експертите.

Голямо предизвикателство е представата на българския мъж за самия него, коментира Деяна Костадинова, секретар по социални политики, младежта и спорта към президенството. По думите й в България има прекрасни бащи, но тези бащи, които участват активно в живота на децата си, не само, че не споделят това пред приятелите, но дори го крият, за да не бъдат подигравани.

Днес родителите могат да бъдат по-автентични, да проявяват своите чувства и да допринасят за развитието на детето, заяви Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България. Според Радочай в България има много емоционално ангажирани бащи, но сред по-ниско образованите все още битува мнението, че бащата трябва да е строг, да наказва. За да израсне едно дете щастливо, то има нужда от силна емоционална връзка с поне един значим за него човек, но още по-хубаво е, когато има такава поне с двама, отбеляза Радочай, цитирана от БТА.

Децата, които имат активно включени в родителстването бащи, се представят по-добре на тестовете за интелигентност, четат повече, имат по-активен речников запас, по-мотивирани са и харесват повече училището. Те създават и по-дълготрайни приятелства и имат по-успешни интимни взаимоотношения, пише в наръчник "Училището кани бащата: Началото на едно обещаващо партньорство", издаден по инициатива на организаторите на форума.

В наръчника се отбелязва, че децата с активни бащи имат по-добро здраве, по-рядко страдат от астма, наднормено тегло и диабет, по-рядко стават жертви на насилие, по-рядко злоупотребяват с алкохол и наркотици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase