Снимка: архив Булфото

Окръжната прокуратура в Ловеч е образувала досъдебно производство по случая в Тетевен с починалото новородено. Това съобщи говорителят на прокуратурата Кирил Петров. Вече започват следствени действия и разпити за изясняване на случилото се, информира БТА.

Бебето, родено на 22 април в тетевенското родилно отделение, почина два дни по-късно в плевенската болница. За фаталната развръзка се разбра след жалба на майката. В нея младата жена твърди, че по време на раждането върху нея е била упражнена физическа сила. Наташа Габровска смята, че това е станало причина за смъртта на детето й.

Говорителят на Ловешката прокуратура обясни, че разследването е събрало обяснения от майката и нейни близки, приложена е медицинска документация.

Още по темата

Според материалите, изпратени до окръжната прокуратура - Ловеч, има данни за извършено престъпление заради професионална непредпазливост от страна на медицинско лице.

Родителите на бебето обвиняват за смъртта му началника на АГ-отделението д-р Нина Байчева, която го е израждала. По случая Агенцията "Медицински одит" и Етичната комисия на Българския  лекарски съюз също извършват проверки. Според експертизата от отделението в плевенската болница детето е починало от травма по време на раждане.

Д-р Байчева и колегата й д-р Михаил Миков подадоха молби за напускане миналата седмица. Междувременно от прокуратурата в Ловеч съобщиха, че лекарката, от своя страна, е внесла жалба за заплахи по телефона.

По-рано д-р Байчева обяви, че не изпитва вина за смъртта на бебето. "Не съм убийца, направила съм всичко възможно, за да спася бебето на Наташа Габровска. В крайна сметка ние, лекарите, не сме богове. Такива неща се случват въпреки всички наши умения", каза лекарката пред  Нова тв.

Габровска пък поиска справедливост. "Ако д-р Байчева беше осъдена за предишните си грешки, моето дете щеше да бъде живо", каза младата жена.

Докладът от проверката по случая ще бъде готов във вторник. Той ще бъде предаден на главния прокурор, както и на Българския лекарски съюз, който има право да отнема лекарски права.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase