Снимка: Булфото, архив
fallback

Диаметрално противоположен прочит на събитията в Гърмен представиха по bTV депутатът от ДПС, лидер на ромската партия ДРОМ, Илия Илиев и политологът Антон Тодоров.

Oще по темата
„В момента наблюдаваме една перфектно свършена работа от страна на МВР и службите за сигурност. Имаше напрежение в Гърмен, но това напрежение е от битов характер”, посочи Илиев.

Според него министър Румяна Бъчварова се е справила добре в своя „първи тест”.

По повод аналогиите със случилото се в Катуница през 2011 г., той отбеляза, че тогава „МВР не си свърши работата там и една саморазправа прерасна в нещо, което за времето си беше срамно за нашите служби”.

Депутатът подчерта, че „в историята на България никога не е имало сериозно напрежение между българи и роми”.

На далеч по-различно мнение беше Тодоров, който в рамките на разговора вадеше книга след книга и, според едно от изданията, ромската общност ни струва по 3.2 млрд. лева на година.

Политологът подчерта, че има поне 4 закона, които трябва да бъдат драстично променени и сред тях е този за социалните помощи от времето на НДСВ, които поставил ромската общност „на хранилка”.

„Ние сме на прага на гражданска война. Има драматично несъвпадение на културите. Разликата между тях и мен са два вагона книги”, заяви Тодоров.

Според него проблемът с ромите е заложен по времето на социализма, когато у нас са се заселили и представители на етноса от съседните балкански страни.

Той не пропусна да напомни на Илия Илиев, че е бил по-рано в редиците на СДС и ГЕРБ.

Самият депутат от ДПС призна, че „интеграцията на ромите не се случва”.

Той посочи, че ДПС има три законопроекта, свързани с адресната регистрация на ромите, а първа стъпка към приобщаването им към обществото е образованието.

Илия Илиев коментира и темата за купуването на гласове: „Имаме си закон, вероятно той трябва да се прилага доста по-твърдо и по-категорично по време на избори”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

ние

преди 8 години

Представителите на държавата са неспособни и умопомрачени . Да извадиме оръжието. Държавата се е оплела в собствената си мрежа на безпомощност и безсилие.Ние заставаме зад всяка идея и действие за пълното изкоренявана на крадливият манталитет у всички хора в България. Смъртното наказание е отменено, но не е забранено. Крадеш - получаваш наказание независимо каква е стойността на откраднатото. Да се краде сякаш е генетично заложено и затова е необходимо да се работи точно с генетиката . Трябва да се осъзнае , че не може да притежаваш нещо , което не си заслужил според законите на Всел

93

до: Кротан

преди 8 години

Ти като се правиш на многознайко , я кажи тогава Дасикане Рома-християни побългарени роми ли са или Аспарухови

92

Анонимен

преди 8 години

А , ако Българинът си припомни че е служил Войник и приложи това, което и до гроб не се забравя.Тогава и родната полиция няма да спаси политическият ,,елит ,,който 25 години прилага чрез държавността, система на унижение и икономическо смазване на българският етнос ,за сметка на друг паразитиращ ,неработещ етнос и системно поддържан с .т.н. социялни помощи .Кратко казано ,за геноцида над българите.Затова на Ново село се провеждат,, учения,, за потушаване на бунтове ...На българите ...

fallback