Снимка: Булфото
fallback

От 1 юли 2015 г. размерът на социалната пенсия за старост се увеличава от 113 лв. на 115,15 лв. Повишението е с 1,9 на сто - процентът, с който ще се осъвременят от 1 юли и всички пенсии за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2014 г., съобщават от Министерския съвет.

Промяната ще доведе до увеличаване на размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност - пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще има увеличение и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост (добавката за чужда помощ, добавката за увеличаване пенсиите на инвалидите
от Отечествената война 1944-1945 г. и добавката по Закона за ветераните от войните).

По време на днешното заседание стана ясно още, ч правителството е одобрило допълнителни трансфери за общините в размер 19 898 965 лв. за закупуване на учебници и учебни помагала за децата и учениците в детските градини и училищата.

Помагалата и учебниците за децата от подготвителна група и учениците в основен и среден курс, както и учебниците и учебните помагала по специалните учебни предмети "Развитие на речта" и "Произношение" за учениците с увреден слух от първи до трети  клас, се предоставят безвъзмездно.

Средствата са разпределени съобразно информацията за броя на децата по възраст и общини. Финансирането е предвидено по бюджета на МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

ANONIMEN

преди 8 години

stava vapros za socialna pensia-t.e. za hora ,koito ne sa rabotili i pri navarshvane na godini za pensiia,vzemat t.n. socialna pensia. ne e spravedlivo da se dava takava pensia,zashtotone sa vnesli nito edin lev,a iskat nagotovo ot drugite.spored men i tezi pari im sa mnogo.za vsichki drugi pensii-da,triabva da se uvelichat.,dori i s po-veche.

26

много е

преди 8 години

Ненаядоха се тия пенсионери. Ще станат дебели, и ще увеличат разходите за гориво на гр. транспорт.

25

x

преди 8 години

То е един скок,мамата си джаса!!!Нямам думи... Скок... с мизерни 2 лв.???!!! Ега си скока!!!???С такива скоци ставаме кепезе пред чуждия нам свят!!!!!

fallback