Николай Ников. Снимка: Bulgaria On Air

Промените в пенсионната система не бива да са следват само икономическата логика, а е необходима повече социална отговорност. Коментарът направи в ефира на Bulgaria On Air икономистът Николай Ников.

Той смята, че пакетът от промени по пенсионната реформа, за който се договориха синдикати, правителство и работодатели, е логичен и належащ.

Още по темата

Все още съществува несправедливост спрямо пенсионерите у нас. Според Ников трябва да се премахне таванът за максимална пенсия.

Много хора работят след като се пенсионират. Тези промени целят да стимулират по-млади хора да влизат в трудовия пазар. Голяма част от тях го правят не защото искат да работят на 70 години, а защото разликата между това, което генерира един човек в трудова дейност и това, което получава, когато се пенсионира, е драстична, смята експертът.

Според него минимална пенсия трябва да започва от 500 – 600 лв. Това ще породи икономическа активност в страната. Някой може да каже – това ще предизвика инфлация, инфлацията не е най-страшното нещо.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase