Снимка: Булфото, архив

На този етап няма опасност да тръгнат бежанци от Македония към България, въпреки напрежението в съседната ни страна, успокои председателят на Държавната агенция за бежанците  Никола Казаков по bTV.

Още по темата

За сметка на това обаче институциите се готвят да посрещнат бежанска вълна от границите ни с Туриця и Гърция, откъдето минават сирийците.

Казаков обясни, че агенцията все пак търси резерви и си прави и евентуални планове за бежански поток и от западната ни граница, макар и вероятността за това да е малка.

Той отчете, че за първите четири месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата, има ръст от 100% на нелегално преминалите границата.

4500 човека са влезли в страната за тези четири месеца и са подали молба за търсене на закрила. 11 081 пък са всички молби подадени през миналата година, но очакванията на Казаков са, че през тази броят им ще е по-голям.

7 000 от подадените през 2014 г. са утвърдени с положителен отговор, което е 63 на сто. 92% от подалите молби сирийци са получили закрила, каза Казаков.

Според него случаите на върнати у нас бежанци, които са занимали за Западна Европа, са малко. Става въпрос за тези, които са получили хуманитарен статут, защото се изисква виза, която се издава, за да може да пътуват зад граница.

"През миналата година от близо 4000 запитвания от други страни от ЕС, са върнати 188 души", уточни Казаков.

Според него трябва да има солидарност между европейските страни и заради това е редно да се въведе квотен принцип за приемане на бежанци.

"Тези държи, които са най-засегнати искат да бъде приета квотната програма, но в същото време страни като Франция, Испания, Полша, Унгария, Чехия имат определени резерви по прилагането на квотния принцип", каза Казаков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase