Снимка: Булфото, ахрив
fallback

България намалява с между 70 – 80 хиляди души на година, което е 9 души на час или 220 на ден. Това заяви за "Фокус" акад. Петър Иванов, директор на Демографския институт към БАН.

"България не само намалява с най-бързи темпове в света като държава, тя намалява с 10.1 промила, които се получават от разликата между раждаемост и смъртност", обясни академикът.

Той добави, че според него населението на страната се стопява с ужасяващи темпове.

"По официални данни процентът на възрастни хора само за няколко десетилетия ще достигне безумното число 89.8%. Това означава, че възрастните ще са 90% от хората в България, а в някои райони като Враца дори повече", добави той.

Акад. Иванов подчерта, че в България новородените са драстично по-малко от тези в световен мащаб, а 55 000 от тях нямат за майчин език българския.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

95

Анонимен

преди 8 години

Този професор бърка .Няма да се увеличат възрастните хора ,защото затова се погрижи калфин - пенсиите са ниски.Възрастни хора няма да има, но ще има много. Виж тях никой не ги закача за нищо

94

Анонимен

преди 8 години

Няма какво да се залъгваме. Българският ген е силно увреден. Трябва да се изчистим, няма друг начин. Отмирането е естестбен процес, ако запазим културата си и историческата си памет, България ще оцелее, като държаба.

93

Анонимен

преди 8 години

БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИЗЧЕЗНЕ НАПУК НА ВСИЧКИ ПОГАНСКИ ДУШМАНИ.

fallback