Снимка: Reuters, архив
fallback

Последните проучвания показват, че изключително много се увеличава употребата и злоупотребата с психоактивни субстанции от деца и подрастващи. Възрастовата граница намалява - вече 12-13 годишни употребяват алкохол в комбинация с амфетамини.

Това каза Соня Тотева, директор на Държавната психиатрична болница за лечение на алкохолизъм и наркомании - Суходол, по време на дискусия за психичното здраве, организирана от депутата от Патриотичния фронт Султанка Петрова /ВМРО/ в зала "Запад" на Народното събрание. Констатира се и увеличаване на броя на жените, които употребяват и злоупотребяват с алкохол и комбинация бензодиазепини с аклохол. Тя уточни, че количествата нерискова алкохолна употреба е една бира от 330 мл, 50 милилитра концентрат или една чаша вино.

Тотева обясни, че в болницата в Суходол има недостиг на медицински кадри, но има голям интерес от страна на социалните работници и психолози. Работи се по проекти за обучение на специалисти за т.нар. краткосрочни интервенции. Тя обърна внимание и на т.нар. деинституционализация, тоест психиатрията се измества в общността.

Гълъбина Тарашоева от Центъра за психично здраве "Проф.Никола Шипковенски" обясни, че психичната болест не е само медицински, но и социален проблем, тъй като липсва съзнание за болест, а при липса на лечение има вероятност за рисково поведение. Затова е нужен интегративен модел на психичното здравно обслужване, коментира тя и допълни, че съвременната психиатрия е психиатрия в общността.

Тарашоева отбеляза,че трябва да има диференциране спрямо различните потребности на болните. Тя коментира, че например психиатричните отделения в многопрофилните болници имат много важно място, но не могат да изпълняват функциите на центровете за психично здраве, които са за кризисни интервенции, тоест за остри състояния, свързани с краткосрочно хоспитализиране и бързо ресоциализиране.

Според нея са необходими промени в Закона за лечебните заведения за диференциране на различните по профил психиатрични лечебни заведения и изменения в Закона за здравното осигуряване във връзка с остойностяване по дейности в различните психиатрични лечебни заведения. Трябва да има стабилност и дългосрочно планиране при финансирането, смята тя. Според нея финансирането на психосоциалната рехабилитация трябва да премине от МТСП към МЗ.

Теменужка Матева, директор на Центъра за психично здраве - Русе, разказа за дейностите на центъра, които основно са свързани с рехабилитацията, за да се възвърнат способностите, увредени от психичната болест. Музикална група, шивашка работилница, градинарска работа са част от заниманията в центъра. Тя показа и красиви предмети, изработени в центъра, като най-впечатляващи са яйца, рисувани на ръка или изработени от хартия.

Психичната болест не е заразна, но равнодушието - е, коментира Матева и допълни, че именно равнодушието е опасно.

В дискусията участваха и представители на пациентски организации.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Анонимен

преди 8 години

демокрация - кво да се прави

27

Кольо

преди 8 години

Няма такова нещо... съченяват си от сайта

26

at

преди 8 години

Mnenieto mi e, 4e njama zdravi semeistva, zatova se slu4vat tezi nesta. Vigte kolko razvedeni ima, kolko roditeli, koito ne gi e griga i ne uvagavat polovinkata si ili govorjat losho pred dezaza. S kakvi zennosti i ubegdenia ste izrastne takova dete, koeto vsastnost go vazpitava ulizata.

fallback