Снимка: архив Булфото
fallback

Сред вложителите със специални лихви в КТБ има известни имена, потвърди главният прокурор Сотир Цацаров от Брюксел. Обвинител №1 беше в белгийската столица за среща с еврокомисаря за миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос. Двамата разговаряха за противодействието на тероризма и екстремизма.

По-късно пред журналисти Цацаров обясни, че освен известните имена, в списъка с преференциалните кредити имало и много юридически лица. Те дори били сред най-крупните депозанти със специални условия.

Oще по темата

През миналата седмица бившият премиер Иван Костов призна, че е имал преференциален кредит в КТБ, но го е променил след фалита на банката, с което е успял да спаси гарантираните 100 000 лева.

Вчера прокуратурата започна разследване срещу двамата квестори на КТБ с обвинението, че са не са опазили имуществото на банката след фалита й. Днес Цацаров поясни, че проверката срещу двамата е тръгнала след медийни публикации, че са променяли преференциални договори в обикновени, за да бъдат обезщетени "специалните вложители".

"Събрани са достатъчно документи, които показват физически и юридически лица с преференциални влогове, говорим за лихви от порядъка на 9,8% и прекратяването на тези договори след поставянето на банката под особен надзор, превръщането им в непривилегировани влогове и по този начин осигуряване на изплащането на тези влогове от гаранционния фонд", обясни Цацаров. Той допълни и че предстои да се изясни и какви са били указанията, изпращани от БНБ към квесторите.

"Ако приемем, че такова поведение е престъпно, това означава, че е налице щета за фонда", поясни още главният прокурор, цитиран от БТА.

Той допълни и че Софийска градска прокуратура ще прецени дали хората, които са се облагодетелствали, ще трябва възстановят парите във Фонда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 8 години

lче кой ще ти даде преференциални лихви, ако не си известна личност, бе цацаров?! на кой сиромах ще го огрее?! това е толкова очевадно, че ако не си главен прокурор никога няма да се сетиш!

19

Анонимен

преди 8 години

Очакваме т.нар. обвинител 1 да си свърши професионално и безскрупулно работата по случая КТБ. ВСИЧКИ виновни трябва да бъдат наказани подобаващо - не само с мъмрене пред строя! Нал' тъй?

18

цеци

преди 8 години

"Ако приемем, че такова поведение е престъпно, това означава, че е налице щета за фонда"Цацаров,ако още имаш колебания по-добре зарежи тоя службица и ходи да береш гъби.То е ОЧЕВАДНО!!!!!

fallback