Снимка: Reuters, архив

Цели ромски гета просят в Швеция. Това разкрива разследване на журналистката Миролюба Бенатова от Нова телевизия.

Масовото явление започва преди около 2 години. Цели села във Варненско, Плевенско и Великотърновско мигрират за Швеция. Ромите твърдят, че просят за себе си, но според шведските служби става въпрос за организирана просия. Така българските роми продължават да бъдат бедни, просто са бедни в Швеция.

"Цяло гето сме тука и още ще идват", разказва мъж, а друг го допълва, че хората в Гьотеборг са много добри и щедри към тях.

Юрген Фогелклоу от крайнодясна партия на шведските демократи е убеден, че става въпрос за криминална просия.

В Швеция просията е законна, а доказването на трафика на хора е трудно поради липса на сигнали. Официално всички казват, че просят за себе си. Българските и шведските служби са на друго мнение.

"Много от тях са под влиянието на тоталитарни лидери, които ги експлоатират. Лидерът е този, който разполага с парите, изкарани с просия. Много от дошлите тук са излъгани – обещана им е обща работа, но когато пристигат се разбира, че работа за тях няма", твърди Тумас Алстранд, прокурор "Международна престъпност“ в Гьотеборг.

Просещите роми взимат по 50-60 евро на ден. Жените са по-доходоносни. Мъжете имат успех, само ако са възрастни и изглеждат като такива, които няма как да работят.

Шведите им вярват, вярват, че го правят за себе си и вярват, че са толкова бедни, че единственото нещо, което им остава, е да просят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase