Подрастващото поколение в България няма добра финансова грамотност, смятат 52% от участвалите в проучване, в което участие взеха 1000 читатели на сайтовете Investor.bg, Bgonair и Dnes.bg.

Защо е необходима финансовата грамотност? Този въпрос зададохме месец, преди международната конференция "Образование и бизнес". Основната възраст на участниците в анкетата е от 30 до 40 години.

Категорична, с 87 процента, е подкрепата за въвеждането на предмет "Финансово образование" в образователните програми в училищата. Точно половината от нашите читатели пък смятат, че 7 клас е най-подходящият за въвеждането на финансовото образование.

На въпроса "Какви теми/области са полезни да се изучават в предмет "Финансово образование?", най-много проценти събраха "Спестяване и инвестиции" и "Отношенията с банките и финансовите институции".

74% от анкетираните пък са посочили, че във висшите училища е необходимо да се изучават допълнителни предмети, свързани с финансово образование и не само в специалности с профил.

Според участниците в анкетата става ясно, че българинът има бюджет и го спазва, макар и без стриктна отчетност.

62 процента от анкетираните са убедени, че знаят как да защитят потребителските си права. Специализираните и бизнес медиите се оказват водещите източници на информация когато се взима решение за избор на компания, застраховка, инвестиция, спестяване, пенсионно осигуряване, лизинг и др.

Според скалата от "отлични познания" до "не мога да преценя", 39% определят познанията си като добри.

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМА ФИНАНСОВАТА ГРАМОТНОСТ? С този въпрос се опитваме да бъдем част от решението, част от модерното образование на младите българи.

Медийна група България он ер, Bloomberg TV и Медийна група Инвестор.Бг организират международна конференция "Образование и бизнес - Финансово образование за устойчива икономика" на 11 май в София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase