Симеон Сакскобургготски. Снимка: архив, БулФото
fallback

Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията да не оскърбяват миряните и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете. Нареждането на владиката е по повод решението на синода на БПЦ да се споменава в службите името на Симеон Втори като цар на българите, пише "24 часа".

Oще по темата
"Нямаме писмено нареждане от Светия синод по случая, а без него не можем да променяме реда на богослуженията си", обясни викарият на Врачанската митрополия епископ Киприян.

Освен това ще изчакаме окончателното приемане на документа по въпроса, което може да стане едва на следващото заседание на Синода през юни т. г., каза още той.

Владиката Калиник и епископ Киприян не присъстваха в Плиска и Варна за тържествата по случай 1150-годишнината от покръстването на българите.

Половината от митрополитите у нас също не бяха на литургията, която отслужи патриарх Неофит в голямата базилика в Плиска. Според осведомени все още не е ясно дали всички владици ще подкрепят окончателното решение за Симеон, след като огромна част от обществото у нас изрази несъгласие с позицията на църквата.

Изчаквателната позиция на Калиник е изненадваща за клира на Врачанската епархия, който си спомня за топлите до неотдавна отношения между владиката и Симеон Сакскобургготски.

Врачанският митрополит неизменно присъстваше на всички служения с него в храмовете след завръщането му от Мадрид и го подкрепи публично за решението му да влезе в политиката. Докато Симеон бе премиер, Калиник неизменно бе до него при всичките му посещения във Врачанско, независимо по чия покана е идвал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

83

православен

преди 8 години

Честити празник на всички! Лъжливия Симеон, който се представя за цар, макар че е бил малолетен престолонаследник при детринирането му, който нито е коронясан, нито е встъпил на престола като пълнолетен владетел, се отказа от позорното си искане да го величаят в православните храмове и манастири като цар на българите! Продажни владици за малко да ни натрапят един езически култ към земен владетел в самата Литургия и да ни върнат към езичеството! Срам и позор за измамниците, приемащи го за цар!

82

!!!

преди 8 години

Република България не е царство и няма цар. Особено пък този, от снимката.

81

до кали станкова

преди 8 години

Вземи малко да прочетеш историята мойто момиче.Какъв цар какви 5 лева.Левски се е борил за чиста и свята република.И не само той.Хиляди дпроляха кръвта си за нашето освобождение.А Кобургите какво са направили!Български ли са корените им.Не.Натрапени са ни.И са донесли само беди на България.А Симеон даже не е миропомазан за цар на Българите.Н еговата алчност и глупост е известна в цяла Европа.В алчноста си стигна дотам,че продаде на търг и ордените на баща си.Пфу.Аман от изкуфели бабички.

fallback